Asperula taurinaL. Küçük Fevve

Asperula taurinaL. - Küçük Fevve

Bilimsel Betim:

Çokyıllık. Rizomlu ± yatay, toprakaltı, turuncu sitolonlu. Gövdeler çok sayıda, dik, dörtköşeli, ± kıllı, tabana doğru neredeyse tüysüz, basit veya ± dallanmış. Yapraklar damarlar boyunca ve kenarlarda tüylü  diğer her yerde ± tüysüz; taç beyaz veya hafifçe soluk leylak renkli. Yapraklar 30−80 × 10−27 mm, mızraksı ilâ genişçe yumurtamsıya kadar, ± küt ilâ sipsivriye kadar, tabanda aniden daralmış ve kısa saplı (yaprak sapları yaklaşık 4 mm’ye kadar), 3(−5) ana damarlı, damarlar boyunca ve kenarlarda kıllı. Çiçekler baş-benzeri talkım çiçekdurumlu, involukrum yaprakları ve uzun-kirpikli, tersmızraksı bırakteler tarafından sarılmış. Taç beyaz ilâ leylak-mavi renkli, 8−14 mm, dar hunimsi; tüp 6−10,5 mm; loplar 2−5 mm, dikdörtgensi. Sitamenler taç loplarını aşar, soluk leylak ilâ leylak-maviye kadar şeritsi anterler 1,3−1,8 mm. Merikarplar neredeyse küremsi, 3−4 mm çapında, çok küçük tanecikli-buruşuk, tüysüz.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Ormanlar ve koruluklar, kuru açık yerler, kayalıklar arasında, 150−2100 m.

 

Kaynak:

Ehrendorfer F & Schönbeck-Temesy E (1982). Asperula taurina L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 758.

Halk Betimi:

Ülkemizde “küçük fevve” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa ve Asya’da doğal olarak yetişir. Beyaz veya soluk leylak renkte çiçeklere sahip, 50 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık bir bitkidir. Nisan ile Ağustos aylarında çiçeklerini açar, ormanlar ve koruluklar, kuru açık yerler ve kayalıklar arasında yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). http://www.brc.ac.uk/plantatlas/plant/asperula-taurina, Erişim Tarihi: 22.03.2017.

Anonim 2 (2017). https://ceb.wikipedia.org/wiki/Asperula_taurina, Erişim Tarihi: 22.03.2017.

Minareci E (2012) Asperula L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 816–819.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.