SOLANUML. - İTÜZÜMÜ
Bilimsel Betim:
Biryıllık ilâ çok yıllığa kadar otlar ya da çalılar, bazen düzensiz olarak sürünen ya da tırmanan, genellikle tüylü, sıklıkla dikenli. Yapraklar düz ilâ tekteleksiye kadar. Çiçekler talkımlarda veya nadiren tek. Çanak çansı, 5-parçalı, meyvede sıklıkla yıldızsı. Taç tabaksı, loplar sıklıkla geriye kıvrık. Sitamenler taç boğazına bağlı. Anterler sıkıca yakınlaşarak bir kozalağı andırır, 2 terminal açıklıkla yarılıp açılan, daha sonra içe yönelik yarılan. Meyve üzümsü.
Kaynak:
Baytop A (1978). Solanum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 438.
Halk Betimi:
Tekyıllık ve çokyıllık otsu bitkiler, sarmaşıklar, çalılar, yarı çalılar ve bodur ağaçlardan oluşan bu cins ülkemizde “itüzümü” ismiyle bilinir. Bu cins çoğunlukla Amerika kıtasına özgüdür, ancak dünyanın diğer kısımlarına da yayılarak doğallaşmıştır. Dünyada yaklaşık olarak 1199 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 14 türü (14 takson) bulunur. Solanum, ekonomik açıdan önem taşıyan üç gıda ürününü; patates (Solanum tuberosum L.), domates (Solanum lycopersicum L.) ve patlıcanı (Solanum melongena L.) içerir. Keza, pepino (Solanum muricatum Aiton) bu cinsin çnde yer alır. Bunların yanı sıra bazı türleri süs bitkisi olarak kullanılırken bazı türleri de yüksek toksisiteye sahiptir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016) https://en.wikipedia.org/wiki/Solanum/, Erişim Tarihi: 07.11.2016.
Anonim 2 (2016) http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Solanaceae/Solanum//, Erişim Tarihi: 07.11.2016.
Güner, A. (2012) Solanum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 873.