Solanum dulcamaraL. - Sofur
Bilimsel Betim:
Düzensiz sürünen ya da tırmanan çokyıllık bitki, neredeyse tüysüz ilâ havlıya kadar veya yoğun ülgerli. Gövde 200 cm’ye kadar, altta odunsu. Yapraklar saplı, yumurtamsı ilâ yumurtamsı-mızraksıya kadar, aya 3–12 × 2–6 cm, uç kısmı sivri ilâ sipsivriye kadar, tabanda yüreksi ilâ kesiğe kadar, düz veya nadiren tabanda bir ya da iki karşılıklı loplu. Çanak 2–3 mm, dişler üçgensi. Taç menekşe, 10–15 mm, loplar mızraksı-üçgensi, geriye kıvrık, her biri tabanda 2 yeşil taban benekli. Anterler 5 mm, altın sarısı. Üzümsü meyve kırmızı, parlak, yumurtamsı-küremsi, 7–10 mm.
Çiçeklenme zamanı: Mayıs–Eylül.
Habitat (yaşam ortamı): Göl kenarları, bataklıklar, kurumuş akarsu yatakları, 0–2300 m.
Kaynak:
Baytop A (1978). Solanum dulcamara L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 441.
Halk Betimi:
Ülkemizde “sofur” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa’nın çoğu bölgesinde, Kuzey Afrika ve Doğu Asya’da yayılış gösterir. Menekşe renkte çiçeklere sahip, 2 m’ye kadar boylanabilen, çokyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ile Eylül ayları arasında çiçeklerini açar ve göl kenarlarında, bataklar veya sazlıklar ve kuru dere yataklarında bulunur. Ortaçağda bitkinin büyüye karşı etkili olduğu düşünülmüş ve kötü gözlerden korunmak için sığırların boyunlarına asılmışlardır. Zehirli bir bitkidir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016) https://en.wikipedia.org/wiki/Solanum_dulcamara /, Erişim Tarihi: 07.11.2016.
Anonim 2 (2016) http://www.eddmaps.org/ipane/ipanespecies/vines/Solanum_dulcamara.htm/, Erişim Tarihi: 07.11.2016.
Güner A (2012) Solanum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 873.