QUERCUS L.MEŞE

TÜRLER

QUERCUS L. - MEŞE

Bilimsel Betim:

Yaprak döken ya da her dem yeşil ağaçlar, nadiren çalılar; tomurcuklar sarmal dizilişli, kremitsi pullu, sürgün tepelerinde kümelenmiş. Yapraklar neredeyse sapsız ya da saplı, teleksi damarlanmalı, testeredişli, dişli, az teleksi ya da loplu, loplar uçlarda yuvarlaklaşmış ve kılsız ya da keskince sivri kılçıklı uçlu, nadiren düz. Erkek çiçekler uzun nahif sarkık amentumlar halinde; Çanak (4−)6(−7)-parçalı; sitamenler (4−)6(−12). Dişi çiçekler tek, 2 veya birkaçı çok kısa veya oldukça uzamış çiçek sapları üzerinde; yumurtalık 3(−4)-gözlü. Meyve bir fındıksı tipte (palamut), az küremsi ilâ dikdörtgensiye kadar ya da silindirik, tabanda ya da bazen neredeyse tamamen fincan-şekilli kiremitsi pullardan oluşan involukrum ile çevrili (Türkiye’deki türlerde); perikarp ince ya da kalın, endokarp tüysüz ya da havlı; palamut bir mevsimde ya da iki yılda gelişen, tatlı ya da acı tadında.

 

Kaynak:

Hedge IC & Yaltırık F (1982). Quercus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 659.

Halk Betimi:

Yaprak döken veya her dem yeşil ağaçlar ve çalılardan oluşan bu cins ülkemizde “meşe” ismiyle bilinir ve dünya üzerinde geniş bir yayılışa sahiptir. Dünyada yaklaşık olarak 597 türü ve ülkemizde 24 türü (31 takson) bulunur. Meşe odunlarının yoğunluğu yüksek olduğundan sağlam ve serttir. Yüksek tanen içeriğinden dolayı kerestesi böcek ve mantar saldırısına karşı da çok dirençlidir. Bu nedenle mobilya yapımı, döşeme, ahşap çerçeve binalar ve çeşitli kaplama malzemelerinin üretimi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Cam şişelerin ağzına takılan mantar tıpalar “mantar meşesinin (Quercus suber L.)” kabuğundan elde edilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Oak/, Erişim Tarihi: 22.01.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/tpl1.1/search?q=quercus/, Erişim Tarihi: 22.01.2016.

Güner A (2012). Quercus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 506–511.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.