Quercus pubescensWilld. Tüylü Meşe

Quercus pubescensWilld. - Tüylü Meşe

Bilimsel Betim:

Tepesi yuvarlak, 10 m’ye kadar uzayan, yaprak döken küçük ağaçlar; genç sürgünler yoğun havlı (bazen tüysüz); tomurcuklar yaklaşık 5 mm, kırmızımsı-kahverengi, havlı. Yapraklar çok çeşitli ama genellikle dikdörtgensi-tersyumurtamsı, yaklaşık 4,5−8,5 × 2,5−5 cm, üstte grimsi­yeşil, altta kahverengimsi-gri, asimetrik neredeyse yüreksi ya da yuvarlak, kalın-dokulu, 3−6 belirgin fırfırlı öne doğru sivrilmiş düzensiz sivri loplu ve  kenarları ± alta kıvrık; birincil damarlar 4−8 adet, ara damarlar mevcut; tüy örtüsü altta yoğun ilâ az yoğun yıldızsı-kaba tüylü, üstte çok seyrek ve küçük yıldızsı tüylü; yaprak sapı 5−10 mm. Çiçekdurumu sapı yok. Küçük çanak (kadeh) sığ, çapı 15 mm’ye kadar; pullar yatık, mızraksı, havlı, kahverengimsi-gri; palamut 2/3 oranında taşkın.

 

Meyvelenme zamanı: Eylül−Ekim.

Habitat (yaşam ortamı): Genellikle karaçam (Pinus nigra L.), saçlı meşe (Quercus cerris L.), kayın (Fagus L.), ahlat (Pyrus elaeagnifolia Pall.), karağan (Cistus laurifolius L.), karaçalı (Paliurus spina-christi P. Mill.) ile bir arada, nadiren makiliklerde, yaklaşık 0−1700 m.

 

Kaynak:

Hedge IC & Yaltırık F (1982). Quercus pubescens Willd., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 672.

Halk Betimi:

Ülkemizde “tüylü meşe” olarak bilinen bu tür, Orta ve Güney Avrupa ve Güneybatı Asya’da, Kuzey İspanya’dan, doğuya doğru Kırım ve Kafkasya’ya kadar yayılış gösterir. 10 metreye kadar boylanabilen küçük, yaprak döken bir ağaçtır. Yaprakları yoğun tüylerle kaplıdır ve kuraklığa dayanıklı bir meşe türüdür. Ana gövde sıklıkla çarpıktır ve yakacak odun, demiryolu raylarındaki traversler veya kömür sağlamak dışında nadiren kullanılır. Meşe galleri (genellikle ağacın yaprakları üzerinde farklı böcek türlerinin larvalarını büyütmek amacıyla hücre bozulması -yaprak kanseri- meydana getirerek oluşturduğu yuvalar). Larvalar buradaki gıdaları alırken, bu gallerin içinde yaşar ve gelişimlerini tamamlayınca yuvalarını terkederler. Bu galler tanen kaynağı ve boya maddesi olarak kullanılabilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Quercus_pubescens, Erişim Tarihi: 29.11.2015.

Anonim 2 (2015). http://www.internationaloaksociety.org/content/quercus-pubescens-willd, Erişim Tarihi: 29.11.2015.

Anonim 3 (2015). http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Quercus+pubescens, Erişim Tarihi: 29.11.2015.

Güner A (2012). Quercus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 506–511.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.