OROBANCHEL.CANAVAROTU

TÜRLER

OROBANCHEL. - CANAVAROTU

Bilimsel Betim:

Gövde dallı ya da basit, tepede başak çiçekdurumlu. Çiçekler tek bırakte tarafından taşınır, bırakteoller yok ya da 2 yanal bırakteollü. Çanak çansı ve belirgin 4−5-dişli ya da 2 yanal parçaya bölünmüş, 1 veya 2 dişli, yarı serbest ya da tabana yakın birleşik. Taç silindirik, iki dudaklı, alt dudak 3-loplu. Sitamenler içkin.

 

Kaynak:

Gilli A (1982). Orobanche L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 3.

Halk Betimi:

Parazitik otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “canavarotu” ismiyle bilinir ve genellikle Kuzey Yarımküre’de ılıman bölgelerde doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık 119 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 40 türü (41 takson) bulunur. Canavarotları küçük, 10 ila 60 cm arasında değişen boyları bulunan sarı veya saman sarısı gövdeleriyle kloroplastlları olmayan bitkilerdir. Çiçekleri sarı, beyaz veya mavidir ve aslanağzı gibi şekilleri bulunur. Bu bitkiler genellikle kışın sonlarından baharın sonlarına kadar çiçeklenme gösterirler. Çiçeklenme zamanlarının dışında bitki toprak üzerinde görülmez. Klorofili bulunmayan bu türler besin ihtiyacını karşılamak için tamamen diğer bitkilere bağımlı yaşarlar. Canavarotu tohumları uzun yıllar boyunca toprakta uyku halinde kalabilir, diğer bitkilerin köklerinden salınan bazı bileşiklerle uyarıldığında tekrar çimlenebilir. Bu bitkiler genellikle kök benzeri bir yapı yaparak konak bitkilerin köklerine yapışır, ve ardından besin ve su ihtiyacını konak bitkilerden sağlar. Bazı türleri sadece tek bir bitkiyle parazitik yaşayabilirken bazıları ise birkaç cinse bulaşabilir.

 

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Orobanche/, Erişim Tarihi: 03.03.2016.

Anonim 2 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/genus/orobanche/, Erişim Tarihi: 03.03.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Orobanchaceae/Orobanche/, Erişim Tarihi: 03.03.2016.

Özbek UM (2012). Orobanche L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 654–657.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.