Orobanche minorSm. Göveotu

Orobanche minorSm. - Göveotu

Bilimsel Betim:

Gövde 10−50 cm, salgılı-cılız tüylü. Çiçekler başağın tabanında gevşek. Bırakteler genellikle çiçeklerle eşit. Çanak çenetleri bölünmemiş veya ikidişli; diş genellikle uzun bizsi-sipsivri, sıklıkla dışa yönelen, tabana yakın 3-damarlı, tepeye yakın 1-damarlı, salgılı-cılız tüylü, genellikle taç tüpleriyle eşit. Taç silindirik, 10−18 mm, kısmen öne doğru kavisli, sarımsı-beyaz, üst dudak açık menekşe veya mavimsi, genellikle damarlar üzerinde, tüysüz ya da salgılı-cılız tüylü; tüm sırtsal çizgi genellikle kıvrık; aya tüysüz. Sitamenler taç tabanının 2−3 mm üstüne bağlı, filamentler genellikle tabana yakın cılız tüylü, anterler kısa sipsivri. Sitigma genellikle mor veya menekşe, nadiren leylak, sarı, açık kahverengi ya da beyaz.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Sıklıkla baklagiller (Leguminosae) ailesinin türlerinde parazitik, 0−2000 m.

 

Kaynak:

Gilli A (1982). Orobanche minor Sm., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 17.

Halk Betimi:

Ülkemizde “göveotu” olarak bilinen bu tür, Türkiye ve Güney Avrupa’da doğal olarak yetişir, fakat yaygın olarak başka yerlere de yayılmıştır. Sarımsı-beyaz ve açık menekşe tonlarında çiçeklere sahip, 50 cm’ye kadar boylanabilen parazitik otsu bir bitkidir. Nisan ve Haziran ayları arasında çiçek açar ve sıklıkla baklagiller ailesinin türlerinde parazitiktir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Orobanche_minor /,Erişim Tarihi: 03.03.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Orobanche+minor /, Erişim Tarihi: 03.03.2016.

Anonim 3 (2016). http://sppaccounts.bsbi.org.uk/content/orobanche-minor/, Erişim Tarihi: 03.03.2016.

Özbek U M (2012). Orobanche L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 654-657.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.