Orobanche ramosaL. - Narin Canavarotu
Bilimsel Betim:
Genellikle dallı. Başak gevşek. Çanakdişleri üçgensi, sipsivri, çoğunlukla çanaktüpünden daha kısa. Taç beyaz, lavanta veya mor, 10−12 mm, 17 mm’ye kadar büyüyen, alt dudakların lopları yuvarlak.
Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Temmuz.
Habitat (yaşam ortamı): Çoğunlukla kenevir (Cannabis L.), tütün (Nicotiana L.), domates (Lycopersicon Mill.) ve bayırturpu (Armoracia rusticana P.Gaertn.) bulunan alanlarda, 0−900 m.
Kaynak:
Gilli A (1982). Orobanche ramosa L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 6.
Halk Betimi:
Ülkemizde “narin canavarotu” ismiyle bilinen bu tür, Avrasya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yayılış gösteren parazitik çiçekli bitkilerdir. Yapraksız, klorofilsiz ve genellikle tekyıllık olan bu bitkiler beyaz, lavanta veya mor renklerde çiçeklere sahiptir. Narin canavarotu özellikle tütün, patates ve domates gibi bitkilerin yetiştirildiği tarım arazilerinin zararlı bir bitkisidir. Genellikle Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçekte görülebilirler.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Orobanche_ramosa/, Erişim Tarihi: 15.03.2017.
Özbek MU (2012). Orobanche L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 654–657.