Orobanche gracilisSm. - Yergöbeği
Bilimsel Betim:
Gövde 60 cm’ye kadar. Çanak çenetleri iki dişli, nadiran dümdüz, dişler sipsivri veya tepe boyunca bizsi, dışa yönelen (divergent), 3 veya çok damarlı, salgılı-cılız tüylü. Taç çansı, geniş, sitamenlerin bağlandığı noktanın yukarısında (tabana yakın) göbekli, öne doğru eğik, mumlu sarı ve kırmızı veya üst dudağın dışında ya da neredeyse tamamında morumsu, içte çoğunlukla mor ve kuruyken koyu kahverengi, dışta salgılı-cılız tüylü, içte tüysüz ve parlak; sırtsal çizgi tamamen kavisli. Sitamenler taç tabanı yakınına bağlı, anterler kısa sipsivri. Sitigma sarı, genellikle mor renkle çevrelenmiş.
Çiçeklenme zamanı: Temmuz.
Habitat (yaşam ortamı): Genellikle Leguminosae (Baklagiller)’in üzerinde.
Kaynak:
Gilli A (1982). Orobanche gracilis Sm., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 22.
Halk Betimi:
Ülkemizde “yergöbeği” ismiyle bilinen bu tür, Türkiye, Orta ve Güney Avrupa, Kuzeybatı Afrika’da doğal olarak yetişen parazitik çiçekli bir bitkidir. Yapraksız, klorofilsiz ve genellikle tekyıllık olan bu bitkiler mumsu sarı, kırmızı, kahverengi veya mor renklerde çiçeklere sahiptir. Narin canavarotu özellikle baklagillerin yetiştirildiği tarım arazilerinin zararlı bir bitkisidir. Genellikle Temmuz ayında çiçekte görülebilirler.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2017). http://www.ejbiotechnology.info/index.php/ejbiotechnology/article/view/v10n2-6/166/, Erişim Tarihi: 15.03.2017.
Anonim 2 (2017). http://www.inaturalist.org/taxa/60027-Orobanche-gracilis/, Erişim Tarihi: 15.03.2017.
Özbek MU (2012). Orobanche L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 654–657.