MUSCARI Mill.MÜŞKÜRÜM

TÜRLER

MUSCARI Mill. - MÜŞKÜRÜM

Bilimsel Betim:

Soğan soğancıklı veya değil. Yapraklar tabanda, 1−6(−8), şeritsi ilâ dilsiye kadar, yassı ilâ olukluya kadar. Sıkapoz salkım taşır, çiçek sapları çiçeklerden daha uzun ya da daha kısa. Bırakteler çok küçük, zarsı. Çiçek örtüsü tek renkli ilâ iki renkliye kadar, mavi, mor, sarı, yeşilimsi ya da siyahımsı. Neredeyse sapsız ilâ uzun saplıya kadar, küremsi, testimsi veya tüpsü ve hafifçe asimetrik, ağızda daralmış veya daralmamış, bazen çansı ya da nadiren ters konik, 6 koyu mavimsi şeritli veya değil; tepe lopları (dişler) tüpten çok daha kısa, ileri doğru çıkmış ya da geriye kıvrık; çiçek örtüsü tabanda dökülücü, büyüyen kapsül tarafından itilir. Sitamen filamentleri tüpün ortasının üstüne veya altına bağlı; anterler çiçek örtüsü tüpünün tepesine uzamaz. Verimsiz çiçekler (eğer varsa) verimli çiçeklerin üstünde doğar, aynı renklere sahip veya belirgin farklı, genellikle kapalı. Kapsül sivrice üç köşeli, kapaklar hafif basık ilâ çok yassılaşmışa kadar, bazen kanat benzeri, meyve eksenlerinden yarılıp açılan veya bazen, çiçek sapları kısa olduğunda, içindeki tohumla birlikte dökülür. Tohumlar siyah ve parlak, küremsi, yumurtamsı ya da armut şeklinde, karunkulasız.

 

Kaynak:

Davis PH & Stuart DC (1984). Muscari Miller, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 245.

Halk Betimi:

Soğanlı, çokyıllık, otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “müşkürüm” ismiyle bilinir ve Akdeniz, doğu Ege bölgesi, Türkiye ve Fas’da doğal olarak yetişir.. Dünyada yaklaşık 43 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 30 türü (30 takson) bulunur. Cins ismindeki "Muscari" kelimesi, çiçeğinin güçlü bir kokusunun olduğu anlamına gelen Latince "muschos" veya "musk" kelimelerinden kökenlenir. Çan biçimli ve mor, mavi, sarı, yeşil, beyaz ya da siyahımsı renklerde çiçekleri salkım şeklinde dizilmiştir.

İç ve dış mekan bitkisi olarak yaygın bir şekilde yetiştirilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Muscari, Erişim Tarihi: 21.02.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.flowers.org.uk/flowers/flowers-names/m-p/muscari/, Erişim Tarihi: 21.02.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Asparagaceae/Muscari/, Erişim Tarihi: 21.02.2016.

Eker İ (2012). Muscari Mill., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 98–100.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.