Muscari aucheri (Boiss.) Baker Gök Müşkürüm

Muscari aucheri (Boiss.) Baker - Gök Müşkürüm

Bilimsel Betim:

Soğan 1−3 cm çapında, genellikle soğancıklı değil; tunikler soluk pembemsi-kahverengi. Yapraklar 2−3(−4), dik-yayık veya oraksı, tersmızraksı, 5−20(−30) cm × 2−15(17) mm, tepe kukuletalı (başlıklı) ve kısa sipsivri, üst yüzey hafifçe mavimsi-yeşil. Sıkapoz dik, 5−30 cm, sıklıkla yaprakları aşan. Salkım sık, yumurtamsı ilâ dikdörtgensiye kadar, az ya da çok çiçekli, 1−3 cm × 7−12 mm. Verimli çiçeklerin sapları yayık ilâ ± geriye kıvrığa kadar, 1−2,5 mm, genellikle çiçeklerden daha kısa. Verimli çiçekler küremsi ilâ tersyumurtamsıya kadar, 3−5 × 2,3−5 mm, parlak gökyüzü mavisi renginde, daralmış; loplar beyaz veya soluk mavi, 0,5−0,75 mm, hafifçe geriye kıvrık. Sitamenler iki serili, çiçek örtüsü tüpünün ortasına ve üstüne bağlı. Verimsiz çiçekler kısa saplı, verimli çiçeklerden daha uzun veya daha kısa, az ya da çok, 2,5−6 mm. Meyveli salkım dolgun kalır, sıklıkla genişliği kadar uzun. Kapsül tersyumurtamsı-dairesel, derin girintili. Tohumlar 2 mm genişliğinde.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Taşlık yamaçlar ve kireçtaşlı döküntü taşlıklar, dağ çayırları, su basan yerler, bazen sarıçam (Pinus sylvestris L.) veya bodur ardıç (Juniperus communis L. var. saxatilis Pall.) ile birlikte, 1000−3000 m.

 

Kaynak:

Davis PH & Stuart DC (1984). Muscari aucheri (Boiss.) Baker, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 254–255.

Halk Betimi:

Ülkemizde “gök müşkürüm” ismiyle bilinen ve Türkiye’ye özgü (endemik) bir türdür. Gökyüzü mavisi renginde, çok sayıda ve küçük çiçekleri bir arada salkım şeklindedir. Toprak altında 1−3 cm çapında soluk pembe veya kahverengi kabuklu soğanları olan çokyıllık bir bitkidir. Gösterişli çiçeklerinden dolayı süs bitkisi olarak kullanılırlar. Türkiye’de özellikle 1000 m'nin üzerindeki dağ çayırlarında yaygın olarak yetişir. Nisan ve Haziran ayları arasında çiçekte görülebilir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Muscari_aucheri/, Erişim Tarihi: 14.03.2017.

Eker İ (2012). Muscari Mill., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 98–100.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.