LEONTODON L. - ASLANDİŞİ
Bilimsel Betim:
Rozetsi çokyıllık (nadiren biryıllık) otsu bitkiler, kazık köklü, rizomlu veya yumrulu. Basit, çatallaşmış veya yıldızsı tüy örtülü. Gövdeler basit, neredeyse yapraksız veya zayıf dallanmış, genellikle yapraksız, çıplak veya özellikle kapitulum altında küçük bırakteler taşır. Yapraklar tersmızraksı ilâ tersyumurtamsıya kadar, düz ilâ dişliye kadar, çentikli veya az teleksi. Kapitulum homogam, dilsi. İnvolukrum ± yumurtamsı; filariler mor (L. asperrimus). Kapçıklar (meyveler) silindrik ilâ mekiksiye kadar, uzunlamasına çizgili veya damarlı, enine az buruşuk veya değil, uçta gagalı veya kesik; bütün kapçıklar (meyveler) kalıcı kuştüyümsü sorguçlu veya kenardakiler taçsı.
Kaynak:
Kupicha FK (1975). Leontodon L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 671.
Halk Betimi:
Çokyıllık veya nadiren tekyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “aslandişi” ismiyle bilinir ve Avrasya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık olarak 79 türü ve ülkemizde 6 türü (8 takson) bulunur. Ortaçağda şahinlerin bu bitkilerden yiyerek gözlerini keskinleştirdiklerine inanılırdı ve bu nedenle cinsin İngilizce ismine “şahin lokması” anlamına gelen “hawkbit”adı verilmiştir. Aslandişi cinsine dahil türlerin tohumları bazı kuş türleri için önemli bir besin kaynağıdır.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Leontodon/, Erişim Tarihi: 21.01.2016.
Anonim 2 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/genus/leontodon/, Erişim Tarihi: 21.01.2016.
Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Compositae/Leontodon /, Erişim Tarihi: 21.01.2016.
Aslan S (2012). Leontodon L. Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 182–183.