Leontodon hispidus L. subsp. hispidus Gulikazer

Leontodon hispidus L. subsp. hispidus - Gulikazer

Bilimsel Betim:

Çokyıllık, yatay silindirik mantarımsı rizomlu. Tüy örtüsü çatallanmış tüyler içerir. Gövdeler 17−42 cm, dallanmamış, seyrek bırakteli veya çıplak. Yapraklar 5−16 × 1−3 cm, dış hatta tersmızraksı, uçta sivri ve tabanda daralmış, neredeyse düz ilâ çengel-dişliye kadar, tüylü ilâ çıplağa kadar. İnvolukrum yarıküresel, neredeyse 2-serili, 10−16 mm uzunluğunda; filariler zarımsı kenarlı, tüylü veya tüysüz. Kapçıklar (meyveler) tepede kesik, tamamı sorguçlu. Sorguç sarımsı.

 

Çiçeklenme zamanı: Temmuz−Eylül.

Habitat (yaşam ortamı): Ormanlar, tarlalar, bayırlar, 20−3300 m.

 

var. hispidus

Yapraklar ve filariler seyrek ilâ yoğun tüylüye kadar.

 

Kaynak:

Kupicha FK (1975). Leontodon hispidus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 674.

Halk Betimi:

Ülkemizde “gulikazer” olarak bilinen bu tür Avrupa’da, Kafkaslar’da ve İran’da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 42 cm’ye kadar uzayan çokyıllık bir bitkidir. Temmuz ile Eylül ayları arasında çiçek açar ve ormanlar, tarlalar ve bayırlarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Leontodon+hispidus/, Erişim Tarihi: 21.01.2016.

Aslan S (2012). Leontodon L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 182–183.

 

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.