Leontodon crispus DC. ex Nyman subsp. asper (Waldst. & Kit.) Rohl. var. asper Aslandişi

Leontodon crispus DC. ex Nyman subsp. asper (Waldst. & Kit.) Rohl. var. asper - Aslandişi

Bilimsel Betim:

Kazık köklü çokyıllık bitki. Tüy örtüsü kabaca 2−4-çatallanmış tüylü. Gövdeler 9−50 cm, basit ve seyrek bırakteli veya seyrek olarak dallanmış ve yapraklı, kapitulum altında şişkinleşmemiş. Yapraklar 5−18 × 1−1,7 cm, dış hatta tersmızraksı, uçta sivri ve tabanda daralan, yılankavî-dişli ilâ telek lopluya kadar, sert tüylü. İnvolukrum yarıküremsi, 10−20 mm uzunlukta; filariler çok serili, şeritsi-sivri ilâ sipsivriye kadar, ± düzenli biçimde kiremitvari, dıştakiler kirpikli-taraksı ve sırt tarafı tüysüz, havlı veya yoğun biçimde kılkılçıklı. Kapçıklar (meyveler) gagalı, hepsi sorguçlu. Sorguç kirli beyaz, 15−42 tüylü.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Ormanlar, kayalık kalker yamaçlar, bozkırlar, 250−2900 m.

 

var. asper

Dış filarilerin sırt yüzeyi tüysüz veya havlı, bazen çok seyrek kılkılçıklı.

 

Kaynak:

Kupicha FK (1975). Leontodon crispus Vill. subsp. asper (Waldst. & Kit. ) Rohl., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 675.

Halk Betimi:

Ülkemizde “aslandişi” ismiyle bilinen bu tür, Güneydoğu Avrupa, Güneybatı Rusya, Kırım, Türkiye ve Kafkasya’da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, boyları 50 cm’ye kadar uzayan çokyıllık bir bitkidir. Mayıs ile Ağustos ayları arasında çiçek açar ve ormanlarda, kayalık kireçli topraklarda ve bozkırlarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=5725/, Erişim Tarihi: 21.01.2016.

Aslan S (2012). Leontodon L. Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 182–183.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.