HYPERICUML.KANTARON

TÜRLER

HYPERICUML. - KANTARON

Bilimsel Betim:

Çiçekler erselik. Çanakyapraklar 5. Taçyapraklar 5, genellikle sarı, sıklıkla hafifçe kırmızı veya kırmızı damarlı, nadiren nektarlı ek yapılı (tırnaklı). Sitamenler 5 demetli, taçyaprakların önünde, serbest veya 4 çift halinde birleşmiş çanakyaprakların önünde bileşik 2 demetli, her biri 3–yaklaşık 125 sitamenli, nadiren verimsiz demetlerle (fasiklodlar) münavebeli. Yumurtalık 3−5-gözlü veya kısmen ya da tamamen 1-gözlü, her bir pilasentada  2-çok tohumtaslaklı. Sitiluslar 3−5, serbest, nahif. Meyve kapsül, perdeden açılan, genellikle duvarın içinde reçine içeren salgı kanallı veya kesecikli, veya nadiren etli ve olgunlukta kendiliğinden açılmayan.


Kaynak:

Robson NKB (1967). Hypericum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 355.

Halk Betimi:

Tekyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden veya çalılar ve küçük ağaçlardan oluşan bu cins ülkemizde “kantaron” ismiyle bilinir ve neredeyse tüm dünyada yayılışı bulunur, sadece tropikal alçak arazilerde, çöllerde ve kutup bölgelerinde bulunmazlar. Dünyada 458 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 96 türü (104 takson) bulunur. Çiçekleri soluk ilâ koyu sarı arasındadır, nadiren kırmızı renkte. Büyük gösterişli çiçeklere sahip bazı türleri süs bitkisi olarak kullanılır. Kantaron tarım arazileri ve bahçelerde yabancı ot olarak görülebilir. Bu bitkiler ışığa karşı duyarlılığı azaltıcı etkilere sahiptir ve bazen hayvanlar tarafından çok fazla miktarda tüketildiğinde düşüklere sebep olmaktadır. Binbirdelikotu (Hypericum perfoliatum L.) uzun süreden beri bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır. Bu bitkinin yağları antiseptik, antiviral ve sıkılaştırıcı özelliktedir, özellikle de herhangi bir kesik veya deri yaraları için iyileştirici sonuçlar verir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Hypericum/, Erişim Tarihi: 14.02.2016.

Anonim 2 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/genus/hypericum///, Erişim Tarihi: 14.02.2016.

Anonim 3 (2016). https://allbeautynhealth.com/index.php?route=information/information&information_id=158/, Erişim Tarihi: 14.02.2016.

Anonim 4 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Hypericaceae/Hypericum//, Erişim Tarihi: 14.02.2016.

Aslan S (2012). Hypericum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 523–530.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.