Hypericum perforatumL. Kantaron

Hypericum perforatumL. - Kantaron

Bilimsel Betim:

Gövdeler 10−110 cm, dik, bazen köklü, 2-çizgili, dallar ± yükselici. Yapraklar 5−35 mm, dar yumurtamsı veya mızraksı ilâ eliptik-dikdörtgensiya kadar veya şeritsi, bazen tersmızraksı, sapsız veya neredeyse sapsız, düz, genellikle büyük saydam noktalı. Çanak yapraklar mızraksı ilâ dikdörtgensiye kadar veya eliptik, sivri ilâ sipsivriye kadar veya kısa aristalı, dümdüz, birkaç yüzeysel siyah noktalı ya da değil. Taç yapraklar (5−)8−15 mm, kenarda birkaç siyah noktalı ve bazen yüzeysel siyah çizgili. Kapsül (4−)5−9 mm, yumurtamsı ilâ piramite kadar, sırtta salgı kanallı ve yanal kesecikli.

 

Çiçeklenme zamanı:(Nisan−)Mayıs−Ağustos(−Eylül).

Habitat (yaşam ortamı): Mezofitik bölgelerdeki kuru habitatları, diğer yerlerde suya yakın, 0−2500 m.

 

Kaynak:

Robson NKB (1967). Hypericum perforatum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 400.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kantaron” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa, Kuzey Afrika, Azor Adaları, Madeira Adaları ve Batı Asya’da yayılış gösterir. Sarı-yeşil renkte yapraklara ve parlak sarı renkli çiçeklere sahip çokyıllık bir bitkidir. Nisan ve Eylül ayları arasında çiçek açar ve mezofitik bölgelerde kuru habitatlar, diğer yerlerde suya yakın alanlarda yetişir. Geleneksel halk tıbbında yaygın kullanılır. Zeytinyağı ile birlikte bu bitkinin çiçeklerinden elde edilen kırmızı yağ, yaraları iyileştirmeye yardımcıdır. Ayrıca, antidepresan aktiviteye sahiptir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https:/en.wikipedia.org/wiki/Hypericum_perforatum/, Erişim Tarihi: 14.02.2016.

Anonim 2 (2016). http:/www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Hypericum+perforatum//, Erişim Tarihi: 14.02.2016.

Anonim 3 (2016). http:/www.everydayhealth.com/drugs/st-johns-wort/, Erişim Tarihi: 14.02.2016.

Aslan S (2012). Hypericum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 523–530.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.