Hypericum lydiumBoiss. Cayesancıyan

Hypericum lydiumBoiss. - Cayesancıyan

Bilimsel Betim:

Gövdeler 10−75 cm, dik, tüysüz, ± çok sayıda belirgin kırmızı ve kehribar sarısı renkte bezeli. Yapraklar, ana gövdede 9−35 mm, şeritsi veya dar dikdörtgensi-mızraksı, sıklıkla alta kıvrık, yuvarlak, tüysüz veya nadiren fırfırlı-sivilceli, bazen mumlu. Çiçekdurumu silindirik veya dar piramitsi ve neredeyse başak şeklinde, 10 veya daha fazla çiçekli. Çanak yapraklar eşit, tabanda ± birleşik, mızraksı ilâ dikdörtgensiye kadar, sivri veya neredeyse sivri, düzenli salgılı-dişçikli veya sapsız bezelerin tümü yuvarlak. Taç yapraklar 6−12 mm, nadiren kırmızı-damarlı. Kapsül 6−8 mm, yumurtamsı ve kademeli olarak sipsivri ilâ neredeyse küremsiye kadar ve gagalı.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Kayalık yamaçlar ve çam (Pinus L.) ormanları, 400−2700 m.

 

Kaynak:

Robson NKB (1967). Hypericum lydium Boiss., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 374.

Halk Betimi:

Ülkemizde “cayesancıyan” olarak bilinen bu tür, Kuzey Irak, Kafkasya ve Türkiye’de doğal olarak yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 75 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçek açar ve kayalık yamaçlar ve çam ormanlarında yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). http:/www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=2034 /, Erişim Tarihi: 14.02.2016.

Aslan S (2012). Hypericum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 523–530.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.