GALIUML. - YAPIŞKANOTU
Bilimsel Betim:
Kısa boylu neredeyse çalılar, çokyıllık veya biryıllık otsu bitkiler. Yapraklar genellikle 4−14’lü halkalar halinde. Çiçekdurumu tirsus, genişçe bileşik salkım veya indirgenmiş. Çiçekler genellikle yumurtalıktan daha uzun çiçek saplı, bırakteolsüz (ön yapraklar); erdişi, nadiren çokevcikli veya ikievcikli. Çanak genellikle körelmiş, nadiren kalıcı ve meyvede genişlemiş. Taç (3−)4-parçalı, tabaksı, kadehsi ilâ hunimsiye kadar, loplar tüpten ± daha uzun, beyaz, beyazımsı, soluk ilâ parlak sarıya kadar, sarımsı-yeşil, pembe veya koyu kırmızımsı-kahverengi. Sitilus iki eşit parçalı ilâ tek parçalıya kadar, küremsi sitigmalı. Meyve 2 adet, kuru neredeyse yarı küremsi, yumurtamsı veya silindirik, pürüzsüz, buruşuk, veya kırışık, tüysüz ilâ tüylüye kadar (bazen çengel tüylü) merikarplı, nadiren kısmen etli.
Kaynak:
Ehrendorfer F & Schönbeck-Temesy E (1982). Galium L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 767.
Halk Betimi:
Ülkemizde “yapışkanotu” ismiyle bilinen bu cins Kuzey ve Güney Yarımkürenin ılıman bölgelerinde doğal yayılış gösterir. Dünyada yaklaşık olarak 659 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 105 türü (132 takson) bulunur. Beyaz, beyazımsı, açık sarı, sarımsı-yeşil, pembe veya koyu kırmızı-kahverengi çiçeklere sahip, tekyıllık ve çok yıllık otsu bitkilerden oluşur.
Kaynaklar
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Galium /, Erişim Tarihi: 30.06.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Rubiaceae/Galium///, Erişim Tarihi: 30.06.2016
Karabacak E (2012) Galium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 821–831.