Galium paschaleForssk. - Gök İplikçik
Bilimsel Betim:
Mavimsi-yeşil çokyıllık, rizomlu, nadiren kısa sürünücü sürgünlü. Gövdeler 100 cm’ye kadar, dik ilâ yükseliciye kadar, tabana doğru silindirik, üstte 4 belirsiz kabarık çizgili, tüysüz; genç sürgünler mumlu-buğulu. Yapraklar (6−)8−10’lu halkalar halinde, (15−)25−40(−60) × 1,5−3,5(−5,5) mm, şeritsi-tersmızraksı, tersmızraksı-dikdörtgensi ilâ dikdörtgensiye kadar, mukronat ilâ ince uçlu veya tedricen sipsivri, hafifçe alta kıvrık kenarlar boyunca birkaç sıralı küçük yukarı yönlü dişli, tüysüz, soluk ve genellikle mumlu ve ± alt tarafı buğulu, kuruduğunda nadiren siyahlaşan. Çiçekdurumu gevşek, geniş yumurtamsı, tüysüz; çiçekdurumu sapları ve çiçek sapları kılcal. Çiçek sapları 1,5−7 mm, çiçeklenmeden sonra neredeyse dik ilâ hafifçe yukarı yayığa kadar. Taç beyaz, fincansı ilâ neredeyse tabaksıya kadar, (2−)2,5−3 mm çapında, loplar yumurtamsı, küt ilâ kısa sivri çıkıntılıya kadar. Merikarplar genişçe elipsoit ilâ neredeyse küremsiye kadar, yaklaşık 1,25−1,75 mm çapında. İnce buruşuk, ± buğulu.
Çiçeklenme zamanı: Haziran−Ağustos.
Habitat (yaşam ortamı): Karışık yaprak döken ormanlar, açıklık alanlar, 70−2700 m.
Kaynak:
Ehrendorfer F & Schönbeck-Temesy E (1982). Galium paschale Forsskål, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 800.
Halk Betimi:
Ülkemizde “gök iplikçik” ismiyle bilinen bu tür, Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan’da doğal olarak yetişir. Beyaz çiçeklere sahip, 100 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık mavimsi-yeşil görünüşlü bir bitkidir. Haziran ile Ağustos ayları arasında çiçeklerini açar, karışık yaprak döken ormanlar ve açıklıklarında yetişir.
Kaynaklar:
Anonim (2018) http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=8616/, Erişim Tarihi: 24.01.2018.
Karabacak E (2012) Galium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 821–831.