Galium odoratum(L.) Scop. Orman İplikçiği

Galium odoratum(L.) Scop. - Orman İplikçiği

Bilimsel Betim:

Rizom sürünücü. Gövdeler (15−)20−30(−35) cm, dik ilâ yükseliciye kadar, daha sıklıkla dalanmamış, düğümlerdeki tüy halkaları dışında tüysüz. Yapraklar 20−50 × 5−12(−14) mm, ortada veya üstteki 1/3’lük bölümde en geniş. Çiçekdurumu terminal, 3 uzun saplı dikazyum talkımdan oluşur; çiçek sapı çiçekte 1−6 mm, meyvede 10(−11) mm’ye kadar; en üstteki bırakteler indirgenmiş. Taç hunimsi, 4−8 mm çapında; tüp yaklaşık 1,5−2 mm, loplar 2−3,5 mm, neredeyse sivri. Meyve (setalar hariç) 2−3 mm çapında, setalar 1 mm’ye kadar.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Alkalice zengin yaprak döken ormanlar, 600−2400 m.

 

Kaynak:

Ehrendorfer F & Schönbeck-Temesy E (1982). Galium odoratum (L.) Scop., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 781782.

Halk Betimi:

Ülkemizde “orman iplikçiği” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa’nın çoğu bölgesinde İspanya ve İrlanda’dan Rusya, Türkiye, İran, Kafkasya, Batı Sibirya, Çin ve Japonya’ya kadar doğal olarak yetişir. Beyaz çiçeklere sahip, 35 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ile Temmuz ayları arasında çiçeklerini açar, alkali bakımdan zengin yaprak döken ormanlarda yetişir. Bitkinin “kumarin” adlı güçlü bir kokuya sahip olmasından dolayı “güzel kokulu” anlamına gelen “odoratum” kelimesi bitkinin tür adını teşkil etmiştir. Bu nedenle, özellikle Almanya’da birçok üründe aroma verici bir madde olarak kullanılır. Kokusu bitki solmaya başladığında artar, kuruyunca tamamen kalıcı olur ve kurutulan bitki güve caydırıcı olarak veya kuru çiçek düzenlemelerinde kullanılır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Galium_odoratum, Erişim Tarihi: 22.03.2017.

Anonim 2 (2017). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=Galium+odoratum+, Erişim Tarihi: 22.03.2017.

Karabacak E (2012) Galium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 821–831.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.