CYNOSURUSL.TARAKOTU

TÜRLER

CYNOSURUSL. - TARAKOTU

Bilimsel Betim:

Çokyıllıklar veya tekyıllıklar. Dil zarsı. Yaprak ayaları yassı. Çiçekdurumu ± tek-taraflı şeritsi, yumurtamsı veya küremsi yoğun toplanmış bileşik salkım halinde. Eksencik dışkavuzların üstünden ve çiçekçiklerin arasından kopar. Başakçıklar iki şekilli, verimli ve verimsiz, verimsiz başakçıklar verimliler tarafından sarılmış veya gizlenmiş. Verimli başakçıklar yanal olarak yassılaşmış, 1−5-çiçekli; dışkavuzlar ince, neredeyse eşit, sivri; içkavuz kağıdımsı, sırt tarafında yuvarlak, 3−5-damarlı, körfezlerden itibaren tepede aristalı; kapçık 2-omurgalı, yaklaşık içkavuz kadar uzun, tepede kısa iki parçalı. Verimsiz başakçıklar altta verimli başakçıkların altında yer alır ve taraksı iki sıralı dışkavuzlar ve boş içkavuzlar içerir. Eksencikler 2. Sitamenler 3. Dane eliptik veya dikdörtgensi-eliptik, ± sırttan basık, kapçığa yapışık, nokta şeklinde taban hilumlu.

 

Kaynak:

Mill RR (1985). Cynosurus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 9: 512-513.

Halk Betimi:

Tekyıllık veya çokyıllık bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “tarakotu” olarak bilinir ve Akdeniz Havzasında ve komşu bölgelerinde doğal olarak yayılış gösterir. Dünya üzerinde 9 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 3 türü (3 takson) bulunur. Cins ismi Yunanca’da “köpek” anlamına gelen “kynos” ve “kuyruk” anlamına gelen “oura” kelimelerinden gelmektedir ve bitkinin kıllı başak şeklinin köpek kuyruğuna benzetilmesini ifade eder. Bu bitkilerin İngilizce ismi olan “dogtail grass” kelimesi de “köpekkuyruğu otu” anlamına gelmektedir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2018). https://en.wikipedia.org/wiki/Cynosurus,Erişim Tarihi: 31.03.2018.

Anonim 2 (2018). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Poaceae/Cynosurus/,Erişim Tarihi: 31.03.2018.

Anonim 3 (2018). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=Cynosurus,Erişim Tarihi: 31.03.2018.

Anonim 4 (2018). http://www.goert.ca/documents/InvFS_cynoechi.pdf,Erişim Tarihi: 31.03.2018.

Cabi E, Doğan M (2012). Cynosurus L. Şu eserde: Güner, A, Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s.711.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.