Cynosurus echinatusL. Top Tarakotu

Cynosurus echinatusL. - Top Tarakotu

Bilimsel Betim:

Tekyıllık. Gövdeler (10−)15−65(−100) cm, tek veya tabanda demet şeklinde dallanmış, pürüzsüz, tüysüz, kıvrık değil veya bileşik salkım tabanında sarkık. Yaprak kınları pürüzsüz, çiçeklenme zamanında en üstteki genellikle çiçekdurumuna ulaşamamış; dil 4−10 mm; ayalar 3−21 cm × (1−)2−8,5 mm. Bileşik salkım 7−60 × 4−25 mm (aristalar hariç), yumurtamsı, dikdörtgensi veya neredeyse küremsi, tek taraflı, yoğun; eklemler kısmen şişmiş, beyazımsı bant yok. Verimli başakçıklar 4,5−7(−10) mm, 2−3-çiçekli; dışkavuzlar şeritsi-sipsivri, yaklaşık içkavuzun genişliği kadar, beyaz-saydam; içkavuz 4−6,5 mm, 5-damarlı, sırt yüzeyin üst bölümü az pürüzlü, tepede iki dişli, körfezlerden itibaren (6−)7−18 mm aristalı; arista genellikle saman-renginde veya yeşilimsi, bazen morumsu. Verimsiz başakçıklar 9−23 taraksı-iki sıralı pul-benzeri dışkavuz ve içkavuz içerir, üsttekiler yalnızca hafifçe alttakilerden daha geniş, her biri 3,5−8 mm aristalı.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Ormanlar (genellikle yaprak döken), kuru yamaçlar, çimenlik yerler, tarlalar ve yol kenarları, yaklaşık 0−1950 m.

 

Kaynak:

Mill RR (1985). Cynosurus echinatus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 9: 513-514.

Halk Betimi:

Ülkemizde “top tarakotu” olarak bilinen bu tür, Türkiye ve Avrupa’da doğal olarak yayılış gösterir. 100 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Nisan ve Ağustos ayları arasında çiçek açar ve yaprak döken ormanlar, kuru yamaçlar, çimenlik yerler, tarlalar ve yol kenarlarında yetişir. Bitki öldürücü ilaçlara karşı dayanıklıdır.

 

Kaynaklar:

Anonim (2018). https://en.wikipedia.org/wiki/Cynosurus_echinatus,,Erişim Tarihi: 31.03.2018.

Cabi E, Doğan M (2012). Cynosurus L. Şu eserde: Güner, A, Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s.711.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.