Cynosurus effususL. - Yel Tarakotu
Bilimsel Betim:
Tekyıllık. Gövdeler 7−70 cm, genellikle bileşik salkımın tabanında sarkık, tüysüz, pürüzsüz. Yaprak kınları pürüzsüz, çiçeklenme döneminde bileşik salkımın altında en üstteki iyi gelişmiş; dil 2−3 mm; ayalar 3,5−8 cm × 1−3 mm. Bileşik salkım 10−30 × 5−12 mm (aristalar hariç), yumurtamsı ilâ neredeyse küremsiye kadar, C. echinatus’a nazaran daha gevşek, her eklemde belirgin beyazımsı bantlı (nadiren morumsu pigmentlerle gizlenmiş). Verimli başakçıklar 2,5−4 mm, 1−2-çiçekli; dışkavuzlar şeritsi-sipsivri, içkavuzlardan oldukça daha dar, beyaz-şeffaf, uzun-aristalı; içkavuz 2,3−3 mm, tüm sırt yüzeyi boyunca tüylü, körfezlerden itibaren 8−14 mm aristalı; aristalar yeşilimsi ilâ saman rengine kadar. Verimsiz başakçıklar 5−9 taraksı-iki sıralı pul-benzeri içkavuz içerir, üsttekiler alttakilerden bariz şekilde daha kısa ve daha geniş, her biri 2−4,5 mm aristalı.
Çiçeklenme zamanı: Nisan−Haziran.
Habitat (yaşam ortamı): Gölgeli kalkerli kayalıklar, tarlalar ve tarla kenarları, yaklaşık 0−1150 m.
Kaynak:
Mill RR (1985). Cynosurus effusus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 9: 514-515.
Halk Betimi:
Ülkemizde “yel tarakotu” olarak bilinen bu tür, Türkiye, Akdeniz bölgesi, İran ve Irak’da doğal olarak yayılış gösterir. 70 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık bir bitkidir. Nisan ve Haziran ayları arasında çiçek açar ve gölgeli kalkerli kayalıklar, tarlalar ve tarla kenarlarında yetişir.
Kaynaklar:
Mill RR (1985). Cynosurus effusus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 9: 514-515.
Cabi E, Doğan M (2012). Cynosurus L. Şu eserde: Güner, A, Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s.711.