CREPIS L.KISKI

TÜRLER

CREPIS L. - KISKI

Bilimsel Betim:

Biryıllık, ikiyıllık veya çokyıllık bitkiler, gövdeli veya gövdesiz, kazık köklü veya rizomlu köklü; gövde, yapraklar ve involukrumlar üzerindeki tüy örtüsü salgılı veya salgısız basit tüylü, sıklıkla çok kısa kıtıksı tüy örtülü veya tüysüz. Gövdeler veya yapraksız gövdeler (sıkapozlar) tek veya birkaç tane, dallanmış ya da dallanmamış. Taban yaprakları genellikle rozetsi, dümdüz ilâ teleksiye kadar, saplı. Çiçekdurumu dallanmamış, tek kapitulum ilâ bileşik yalancı şemsiyeye kadar. İnvolukrum silindirik, çansı veya ± testimsi; filariler 2−çok sıralı, içteki çoğunlukla kalınlaşmış veya meyvede omurgalı, dıştakinden daha uzun. Çiçek tablası yassı veya dışbükey, nadiren iç bükey, çıplak, uzun-tüylü veya palealı. Çiçekler az ya da çok, sarı, nadiren beyaz veya kırmızı, dil genellikle tüpten daha uzun. Kapçıklar tek şekilde veya 2(−3)−şekilli, gagalı veya değil, bazen kanatlı, pürüzsüz veya dikencikli, (5−)10−20(−30) uzunlamasına damarlı. Sorguç genellikle beyaz, tek veya çok serili, tüyler kılcal, az pürüzlü veya çok kısa sakallı, kalıcı veya dökülücü.

 

Kaynak:

Lamond JM (1975). Crepis L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 814.

Halk Betimi:

Tekyıllık, ikiyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “kıskı” ismiyle bilinir ve Kuzey Yarımküre boyunca ve Afrika’da yayılış gösterir. Dünya üzerinde yaklaşık olarak 252 türü ve ülkemizde 44 türü (48 takson) bulunur. Sarı, nadiren beyaz ya da kırmızı renkte çiçeklere sahiptirler. Girit'te bazı türler çiğ, haşlanmış, buğulanmış veya kızartılmış olarak salatalarda yenir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Crepis/, Erişim Tarihi: 09.01.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Compositae/Crepis//, Erişim Tarihi: 09.01.2016.

Ekim T (2012). Crepis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 150–154.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.