Crepis foetidaL. - Kohum
Bilimsel Betim:
Gövdeli, nadiren gövdesiz biryıllık, nadiren çokyıllık, (4−)10−60(−75) cm. Gövde sürünücü, yükselici veya dik, 1−çok-kapitulalı, tüysüz ilâ kılkılçıklıya kadar. Taban yaprakları 30 × 6,5 cm’ye kadar, eliptik ilâ tersyumurtamsıya kadar, derin teleksi ilâ az teleksiye kadar ve genellikle tepede daha büyük loplu, nadiren dümdüz ve dişli, uç sivri veya küt, sert tüylü. Gövde yaprakları kulakcıklı, üst tarafta genellikle çok indirgenmiş. Çiçekdurumu sapları 20 cm’ye kadar, yaysı-yükselici. Kapitulum az ya da çok çiçekli. İnvolukrum (4−)7−15 mm uzunlukta, ± kısa kaba tüylü ve daha uzun salgılı veya salgısız tüylü. Çiçek tablası kısa kirpikli veya uzun samansı pullu (subsp. commutata). Diller 5−15 mm, sarı, sıklıkla dış yüzeyinde kırmızılaşmış. Sitilus dalları sarı veya açık yeşil. Kapçıklar (meyveler) 6−13(−16) mm, soluk ilâ orta koyu kahverengiye kadar, tüysüz, dikencikli veya tüylü, genellikle 2-şekilli, içtekiler hemen hemen her zaman gagalı. Sorguç ± dümdüz bir şekilde involukrumdan dışarı çıkmış, çok nadiren gelişmemiş.
subsp. foetida
İnvolukrum genellikle olgunlaştığında salgılı-cılız tüylü, 11 mm’ye kadar uzayan; sorguç 4(−5) mm.
Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Ekim.
Habitat (yaşam ortamı): Makilikler, kayalıklar, kum tepeleri, tarlalar ve çam (Pinus L.) ormanları, s.l.-1300 m.
Kaynak:
Lamond JM (1975). Crepis foetida L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 831.
Halk Betimi:
Ülkemizde “kohum” olarak bilinen bu tür, Avrupa, Türkiye, Kıbrıs, Güney Rusya, Kafkasya, İran ve Batı Suriye'de yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 75 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık ya da nadiren çokyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ve Ekim ayları arasında çiçek açar ve makilikler, kayalıklar, kum tepeleri, tarlalar ve çam ormanlarında yetişir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Crepis_foetida/, Erişim Tarihi: 11.01.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=6004/, Erişim Tarihi: 11.01.2016.
Ekim T (2012). Crepis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 150–154.