CONSOLIDARiv. ex RuppiusMAHMUZOTU

TÜRLER

CONSOLIDARiv. ex Ruppius - MAHMUZOTU

Bilimsel Betim:

Biryıllık bitkiler. Yapraklar derin kesikli. Çiçekler salkım veya bileşik salkımlarda oluşmuş, zigomorf. Çiçek örtüsü 2-sıralı; dış segmentler (çanakyapraklar) 5, taçyapraksı, arkadaki (posteriyor) mahmuzlu; içteki segmentler (taç) taçyapraksı, birleşik, 3−5-loplu veya neredeyse dümdüz, çanakyaprağı mahmuzunun içine gizlenmiş tek balözü bezli mahmuz taşır. Sitamenler 5, sarmal serili. Foliküller tek.

 

Kaynak:

Davis PH (1965). Consalida (DC.) S.F. Gray, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 119.

Halk Betimi:

Ülkemizde “mahmuzotu” olarak bilinen bu bitkiler Batı Avrupa, Akdeniz Bölgesi ve Asya’da doğal olarak yetişir. Dünya’da yaklaşık olarak 52 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 28 türü (34 takson) bulunur. Tekyıllık çiçekli bitkilerden oluşan bu cinsin mavi, mor, pembe veya beyaz renkte çiçekleri, tüylü yaprakları ve zehirli tohumları bulunur. Ortaçağda kanı yoğunlaştırmak (pıhtılaştırma) için kullanıldığından, İngilizce’de “kanı durdurmak” için kullanılan “consolidate” kelimesinden türetilerek botanik ismine “Consolida” denilmiştir. Bit veya akarlar gibi insan parazitlerinin yok edilmesi için tıbbi bitki olarak sıklıkla kullanılmıştır. Bununla birlikte, hayvanlar için ölümcül bitkilerdir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Consolida/, Erişim Tarihi: 04.05.2016.

Anonim 2 (2016). http://indianapublicmedia.org/focusonflowers/consolida-larkspur/ / , Erişim Tarihi: 04.05.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Ranunculaceae/Consolida/ /, Erişim Tarihi: 04.05.2016.

Anonim 4 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=consolida /, Erişim Tarihi: 04.05.2016

Ertuğrul K (2012). Consolida (DC.) S.F. Gray, Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 774−776.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.