Consolida orientalis(J.Gay) Schrödinger - Mor Çiçek
Bilimsel Betim:
Gövde 20−74 cm, basit veya seyrek dallı, üstte salgılı-havlı. Yaprak parçacıkları çok sayıda, şeritsi-sert kıllı. Çiçekler oldukça yoğun salkım halinde, koyu menekşe renginde. Çiçek sapları mahmuzun 1−2 katı kadar, meyvede alttaki 12 mm’den daha uzun. Bırakteoler çiçek saplarının üst kısmına bağlı, en azından çiçeklerin tabanına ulaşır. Mahmuz çanakyapraklardan kısmen kısa. Taç 3-loplu, üst lop derin iki parçalı; sıklıkla yuvarlak yanal loplardan daha uzun. Foliküller (meyveler) darca yumurtamsı-dikdörtgensi, dik, tüylü, üstte hörgüçlü, meyvenin tepesinden aşağıya doğru gömülü 1 mm gagalı.
Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Ağustos.
Habitat (yaşam ortamı): Tahıl ve nadas tarlalarında, 0−1900 m yakınlarında.
Kaynak:
Davis PH (1965). Consolida orientalis L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 139.
Halk Betimi:
Ülkemizde “mor çiçek” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa’nın güneyinde, Türkiye ve Kuzey Afrika’da doğal yayılışa sahiptir. Ancak Kuzey Amerika’da sonradan yayılmıştır. Mayıs ilâ Ağustos ayları arasında koyu mor ve gösterişli çiçekleri ile özellikle tahıl ve nadas tarlaları süsleyen tekyıllık otsu bir bitkidir. Ekili tarlaları yoğun şekilde istila ettiklerinden yabancı ot olarak kabul edilebilirler. Bu bitkiler arılar, kelebekler ve kuşlar için çekicidir ve süs bitkisi olarak kullanılabilir
Kaynaklar:
Anonim 1 (2017). http://davesgarden.com/guides/pf/go/101361/#b /, Erişim Tarihi: 07.04.2017.
Anonim 2 (2017). https://gobotany.newenglandwild.org/species/consolida/orientalis / / , Erişim Tarihi: 07.04.2017.
Ertuğrul K (2012). Consolida (DC.) S.F. Gray, Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 774−776.