ARUML.YILANYASTIĞI

TÜRLER

ARUML. - YILANYASTIĞI

Bilimsel Betim:

Yumrulu çokyıllıklar. Yapraklar saplı, erginken tebersi veya oksu. Sıpata meyve olgunlaşmadan önce kalıcı, alt kısımda kenarları üst üste gelen ama birleşmeyen kenarlara sahip, tüp şeklinde, ± boğazda daralmış; üst kısım (aya) yumurtamsı ilâ mızraksıya kadar, iç yüzü sıklıkla parlak ya da soluk renkli. Sıpadiks (koçan) uzayan, konik ilâ silindiriğe kadar apendiksli (tırnaklı). Çiçekler tek eşeyli, birevcikli. Çiçek örtüsü yok. Dişi ve erkek bölgeler genellikle ± ipliksi verimsiz çiçeklerden oluşan kısa bölgeler tarafından birbirinden ayrılır (bu bölgeler nadiren birkaç tane veya yok); verimsiz çiçekler genellikle eril bölge ve apendiksin tabanı arasında da bulunur. Sitamenler 3–4. Yumurtalık 1 gözlü. Meyve 1–6 tohum taşıyan kırmızı üzümsü tipte. Çoğu türü zehirlidir.

 

Kaynak:

Mill RR (1984). Arum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 43.

Halk Betimi:

Arum cinsi ülkemizde “yılanyastığı” ismiyle bilinen çiçekli bitkileri ihtiva eder. Avrupa, Kuzey Afrika, Batı ve Orta Asya’da doğal yayılış gösterir, ve özellikle Akdeniz’de büyük oranda çeşitlilik gösterir. Dünyada yaklaşık olarak 30 türü ve ülkemizde 14 türü (17 takson) bulunur. Cinsin ismi Yunanca’daki “aron” kelimesinden türetilmiştir. Genellikle yurt dışında “arum lilies” olarak adlandırılır fakat gerçek “zambaklar (Lilium L.)” ile benzerlik göstermezler. Meyveleri de dâhil olmak üzere bitkilerin bütün parçaları zehirlidir.

 

References:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Arum/, Erişim Tarihi: 22.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://www.britannica.com/plant/Arum/, Erişim Tarihi: 22.12.2015.

Anonim 3 (2015). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Araceae/Arum/, Erişim Tarihi: 22.12.2015.

Alpınar K (2012). Arum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 86−88.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.