ANTHEMISL. - PAPATYA
Bilimsel Betim:
Biryıllık, ikiyıllık veya çokyıllık otsu bitkiler, bazen odunsu tabanlı veya küçük çalılar, seyrek veya yoğun havlı ya da ince tüylü. Gövde basit veya dallanmış. Yapraklar genellikle 1−3-derin teleksi, nadiren basit; birincil bölmeler genellikle 3, bazen daha fazla, elsi parçalara ayrılmış, taraksı veya elsi loplar içinde. Kapitulum tek ± çıplak çiçeksapları üzerinde, ışınsal veya tablamsı. İnvolukrum yarıküresel ilâ topaçsı veya kısa silindiriğe kadar; filariler kiremitvari, genellikle 3-serili, içtekiler en azından genellikle dar veya genişçe kuruzarsı-kenarlı. Çiçek tablası dışbükey veya konik; pullar (palealar) şeritsi-mızraksı, bizsi veya tersmızraksı, kuruzarsı veya kıkırdaksı, sivri, mukronat ya da uçta sipsivri, genellikle tüpsü çiçekler kadar veya bazen daha uzun. Dilsi çiçekler genellikle verimli; dilcikler beyaz veya sarı, nadiren morumsu, taç tüpleri bazen kapçıklar (meyveler) üzerinde kalıcı. Tüpsü çiçekler tüp biçiminde, 5-dişli, sarı, nadiren morumsu, tabanda bazen taçlar şişkin ama kesecikli değil. Kapçıklar (meyveler) genellikle ters konik, silindirik veya enine kesitte karemsi, bazen sırt ve karın yönünde yassılaşmış, pürüzsüz, damarlı veya tüberküllü. Sorguç yok veya akenin ucunda bir kıvrım halinde veya taç halinde ya da arka tarafta yuvarlağımsı veya dil şeklinde uzamış kulakçıklı.
Kaynak:
Grierson AJC & Yavin Z (1975). Anthemis L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 174.
Halk Betimi:
Tekyıllık, ikiyıllık veya çokyıllık bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “papatya” ismiyle bilinir ve Akdeniz bölgesi ile Asya’nın Güneybatısı’ndan doğuya doğru İran’a kadar doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık 178 türü ve ülkemizde 35 türü (57 takson) bulunur. Bazı türleri süs bitkisi olarak yetiştirilir. Bu cinsin bütün türleri Türkiye’de “papatya” olarak bilinir ve Türk halk tıbbında gastrointestinal rahatsızlıklar, hemoroit, mide ağrısı ve böbrek taşları gibi rahatsızlıkların tedavilerinde yaygın olarak kullanılır. Birçok Anthemis türleri bitki çayı ve gıda tatlandırıcıları olarak kullanılırken bunun yanısıra kozmetik ürünleri ve ilaç endüstrisinde de kullanılmaktadır. “Hozan çiçeği (Anthemis cotula Boiss.)” keskin kokulu bir bitki olup tıbbi ilaçlarda ve böcek öldürücülerde kullanılmaktadır.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Anthemis, Erişim Tarihi: 05.01.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.britannica.com/plant/Anthemis, Erişim Tarihi: 05.01.2016.
Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Compositae/Anthemis/, Erişim Tarihi: 05.01.2016.
Özbek U M (2012). Anthemis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 114–118.