Anthemis cotulaL. Hozan Çiçeği

Anthemis cotulaL. - Hozan Çiçeği

Bilimsel Betim:

Dik veya yükselici, tüysüz veya seyrekçe havlı biryıllık. Gövde genellikle çok dallanmış, 10−60 cm. Yapraklar 2−5 cm, çevresi tersyumurtamsı, 2−3-derin teleksi loplar şeritsi tersmızraksıya dönüşür, 1,53 × 0,30,5 mm, sivri. Kapitulum ışınsal veya nadiren tablamsı; çiçekdurumu sapları nahif, hafifçe kalınlaşmış. İnvolukrum (0,4−)0,7−1 cm genişliğinde; filariler beyazımsı havlı, yumurtamsı-dikdörtgensi, küt veya neredeyse sivri, kenarları kuruzarsı. Çiçek tablası uzamış-konik; pullar (palealar) şeritsi-bizsi, yalnızca çiçek tablasının üst kısmı hafifçe kalınlaşmış. Dilsi çiçekler genellikle 12, bazen az, 2−3 veya yok, verimsiz; dilcikler 5−7,5 mm. Tüpsü çiçeklerin taçları 2,5−3,5 mm, tabanda biraz şişkin. Kapçıklar (meyveler) topaçsı, 1,5 mm hafifçe damarlı, genellikle sivilceli, kahverengi, olgunlaştığında ± hemen dökülücü; tepede kubbeli, koranasız.

 

Çiçeklenme zamanı: Haziran−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Otlaklar, yolkenarları, atık alanlar, sıklıkla kumlu topraklarda, 0−1300 m.

 

Kaynak:

Grierson AJC & Yavin Z (1975). Anthemis cotula L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 208209.

Halk Betimi:

Ülkemizde “hozan çiçeği” olarak bilinen bu tür, Batı Asya, Kuzey Afrika ve Avrupa’da doğal olarak yetişir. Tür ismi olan “coluta” Yunanca’da “küçük fincan” anlamına gelir ve çiçeklerin şeklini tasvir eder. Beyaz dilsi çiçekleri ve sarı tüpsü çiçekleri vardır. Dikkat çekici ve güçlü kokuya sahip tekyıllık bir bitkidir. Keskin kokusundan dolayı tıbbi ilaçlarda ve böcek öldürücülerde kullanılmaktadır. Atık alanlar, yol kenarları boyunca ve tarlalarda yetişir. Köpekler, kediler ve atlar için zehirlidir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Anthemis_cotula, Erişim Tarihi: 23.12.2017.

Anonim 2 (2017). https://gobotany.newenglandwild.org/species/anthemis/cotula/, Erişim Tarihi: 23.12.2017.

Özbek M U (2012). Anthemis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 114–117.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.