Anthemis pseudocotulaBoiss. Acem Papatyası

Anthemis pseudocotulaBoiss. - Acem Papatyası

Bilimsel Betim:

Dik veya yükselici, yatık-havlı biryıllık bitkiler. Gövdeler tabandan dallanmış 10−50 cm. Yapraklar 1,5−3 cm, dış hatta tersmızraksı, 2−3-derin teleksi, loplar tersmızraksı, sivri, 1−3 × 0,5 mm. Kapitulum ışınsal; çiçekdurumu sapları kalınlaşmış ve yaysı. İnvolukrum 0,5−0,75 cm genişliğinde; filariler yumurtamsı-dikdörtgensi, havlı, kenarlar kuruzarsı, sivri veya neredeyse sivri. Çiçek tablası uzamış-konik, tabanda çıplak, pullar (palealar) daralan şeritsi, sadece çiçek tablasının üst kısmında. Dilsi çiçekler yaklaşık 12, sıklıkla verimli; dilcikler 3−7 mm. Tüpsü çiçeklerin taçları 2,5−3 mm, tabanda hafifçe şişkinleşmiş. Kapçıklar (meyveler) çiçek tablası üzerinde kalıcı, topaçsı-terskonik, yaklaşık 1,25 mm, belirgin ve kalınca 10-damarlı; uçta yamuk, ± 10-loplu, süngersi.

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Taşlık yamaçlar, tarlalar ve yol kenarları, 0−1500 m.

 

Kaynak:

Grierson AJC & Yavin Z (1975). Anthemis pseudocotula Boiss., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 209.

Halk Betimi:

Ülkemizde “acem papatyası” olarak bilinen bu tür, Yugoslavya, Bulgaristan, Yunanistan, Türkiye, Kuzey Suriye ve Kuzey İran’da yayılış gösterir. Beyaz ve sarı renkte çiçeklere sahip, tekyıllık ve tüylü bir bitkidir ve boyu 50 cm’ye kadar uzayabilir. Nisan ile Ağustos ayları arasında çiçeklerini açar ve taşlık yamaçlar, tarlalar ve yol kenarlarında yetişir. Bu cinsin bütün türleri Türkiye’de “papatya” olarak bilinir ve Türk halk tıbbında gastrointestinal rahatsızlıklar, hemoroit, mide ağrısı ve böbrek taşları gibi rahatsızlıkların tedavilerinde yaygın olarak kullanılır. Birçok Anthemis türleri bitki çayı ve gıda tatlandırıcıları olarak kullanılırken bunun yanısıra kozmetik ürünleri ve ilaç endüstrisinde de kullanılmaktadır.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=4954 Erişim Tarihi: 05.01.2016.

Gonenc, M., Erdogan, F., Demirci, B. (2012). Chemical composition of the essential oils of Anthemis coelopoda var. bourgaei and A. aciphylla var. aciphylla. Chemistry of Natural Compounds May 2012, Volume 48, Issue 2, pp 332-334.

Özbek U M (2012). Anthemis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 114–118.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.