ANAGALLISL. - FAREKULAĞI
Bilimsel Betim:
Biryıllık (Türkiye’deki türlerde). Gövdeler tüysüz, dört köşeli. Yapraklar sapsız ya da sarıcı, karşılıklı ya da nadiren dairesel, kahverengimsi-kırmızı bezelerle çilli. Çiçekler koltuksal. Çanak derinlemesine 5-bölmeli. Taç tabaksı, genellikle mavi veya kırmızı. Sitamenler sakallı filamentli. Kapsül küremsi, kapaklı.
Kaynak:
Leblebici E (1978). Anagallis L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 139.
Halk Betimi:
Tekyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “farekulağı” ismiyle bilinir ve dünya üzerinde Türkiye ve batı Avrupa’da doğal yayılış gösterir. Dünyada yaklaşık olarak 34 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 3 türü (6 takson) bulunur. Genellikle mavi veya kırmızı renkte küçük çiçeklere sahip olup yaprakları sapsız ve karşılıklı dizilişlidir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Anagallis /, Erişim Tarihi: 12.04.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Primulaceae/Anagallis/ / Erişim Tarihi: 12.04.2016.
Coşkunçelebi K (2012). Anagallis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 767–771.