Anagallis arvensisL. Farekulağı

Anagallis arvensisL. - Farekulağı

Bilimsel Betim:

Gövde 2,5−70(−90) cm, sıklıkla dallanmış, yükselici ilâ dike kadar ya da yatık-yükselici. Yapraklar karşılıklı ya da nadiren dairesel; lamina (aya) 4−19(−20) × 2,5−11(−14) mm, yumurtamsı ilâ dikdörtgensi-yumurtamsıya kadar. Halkalar 2−4-çiçekli. Bırakteler yok. Çiçek sapları 6−30(−35) mm, taşıyıcı yapraklarla neredeyse eşit veya daha uzun. Çanak lopları 2,5–5,5(−6) mm, taç ile neredeyse eşit, daha uzun ya da daha kısa. Taç 1,7−5,5 mm çapında, mavi ya da kırmızı, lopların kenarı kütdişli-testeredişli.

 

var. arvensis
Taç kırmızı, lopların kenarı hafifçe kütdişli-testeredişli.

 

var. caerulea
Taç mavi, lopların kenarı belirgin kütdişli.

 

Kaynak:

Leblebici E (1978). Anagallis arvensis L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 139.

Halk Betimi:

Ülkemizde “farekulağı” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yayılış gösterir. Ancak, süs bitkisi olarak kullanılması sebebiyle düntanın birçok yerine yayılmış istilacı bir türdür. Kırmızı veya mavi çiçeklere sahip, boyları 70 cm’ye kadar uzayabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Farekulağı birçok açıdan zarar verici nitelikte ve toksik olduğu için meralarda istenmeyen bir bitkidir. Deneysel çalışmalar göstermiştir ki beslenme sırasında bu bitkinin atlara ve köpeklere verilmesiyle mide ve bağırsak iltihabı hastalığına sebep olduğu ve aşırı dozda tüketildiğinde ölümle sonuçlanabileceği saptanmıştır. Ayrıca, kümes hayvanları, kuş ve tavşanlarda da tohumlarının tüketilmesinde toksik etkiye sahip olduğu rapor edilmiştir. Bununla birlikte, Antik Yunan zamanında antidepresan, Avrupa halk hekimliğinde çeşitli ruhsal bozuklukların tedavisinde kullanılmıştır.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Anagallis_arvensis /, Erişim Tarihi: 12.04.2016.

Coşkunçelebi K (2012). Anagallis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 767–771.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.