Anagallis foeminaMill. - Bağırsakotu
Bilimsel Betim:
Gövde 5−30 cm, sıklıkla dallanmış, yatık-yükselici ilâ dike kadar. Yapraklar (8−)12−17(−21) × 5−8(−11) mm, karşılıklı ya da nadiren dairesel, yumurtamsı ilâ mızraksıya kadar, üst yapraklar genellikle mızraksı. Halkalar 2−4-çiçekli. Çiçek sapları 5−17(−20) mm, taşıyıcı yapraklarla neredeyse eşit veya daha kısa, nadiren kısmen çıkık. Çanak lopları 4−5 mm, mızraksı, ± taç ile eşit veya daha kısa. Taç mavi, 4−5,5(−6) mm çapında, kenarlar kütdişli.
Çiçeklenme zamanı: Haziran−Ekim.
Habitat (yaşam ortamı): Kuru kalkerli yerler, ekili alanlar, killi ve kumlu bayırlar, çalılıklar, 0−1250 m.
Kaynak:
Leblebici E (1978). Anagallis foemina Miller, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 141.
Halk Betimi:
Ülkemizde “bağırsakotu” ismiyle bilinen bu tür, Türkiye, Orta ve Güney Avrupa’da doğal olarak yetişir. Ancak Afrika, Asya, Kuzey ve Güney Amerika ile Avusturalya’ya da yayılmıştır. Tür ismindeki “foemina” kelimesi “kadın” anlamına gelir ve bitkiye nahif yapılı ve kibar görünümlü olmasından dolayı verilmiştir. Mavi renkte çiçeklere sahip, boyu 20 cm’ye kadar uzayabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Haziran ile Ekim ayları arasında çiçeklenir ve kuru kalkerli yerler, ekili alanlar, killi ve kumlu bayırlar ve çalılıklarda yetişir.
Kaynaklar:
Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Lysimachia_foemina/,Erişim Tarihi: 12.04.2016.
Coşkunçelebi K (2012). Anagallis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 767–771.