ANACAMPTISRich.SİVRİ SALEP

TÜRLER

ANACAMPTISRich. - SİVRİ SALEP

Bilimsel Betim:

Yumruları yuvarlağımsı, parçalanmamış. Gövdeler şeritsi-mızraksı yapraklı, tabanda sıkışık. Başak yoğun, piramitsi, dikdörtgensiye doğru. Çiçekler küçük. Çanakyapraklar ve taçyapraklar ± eşit. Dudak yassı, yelpaze şekilli, 3-loplu, tabanda 2 belirgin uzunlamasına paralel kabarık çizgili, mahmuz uzun, ipliksi. Sütun (kolumn) kısa, anter küt; her iki polen kütlesi (poliniya) enine şerit benzeri yapışkan tek salgı bezine bağlı, bir kese içinde çevrelenmiş. Yumurtalık silindirik, neredeyse sapsız, buruk, tüysüz.

 

Kaynak:

Renz J & Taubenheim G (1984). Anacamptis L. C. M. Richard, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 510.

Halk Betimi:

Ülkemizde “sivri salep” ismiyle bilinen bu cins, karasal orkidelerden oluşur ve Avrasya’da, Akdeniz Bölgesi’nden Orta Asya’ya kadar genellikle meralar, kireçtaşı veya kireç yataklarının olduğu yerler veya kumullarda görülür. Toprakaltı yumrulu, çokyıllık otsu bitkilerdir. Dünyada yaklaşık 34 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 10 türü (11 takson) bulunur.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Anacamptis/, Erişim Tarihi: 02.03.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.orchidsofbritainandeurope.co.uk/Genus%20Anacamptis.html/, Erişim Tarihi: 02.03.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Orchidaceae/Anacamptis/, Erişim Tarihi: 02.03.2016.

Güler N (2012). Anacamptis Rich., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 630.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.