Anacamptis morio(L.) R.M.Bateman, Pridgeon & M.W.Chase subsp. morio (=Orchis morio L. subsp. morio) - Gelincik Salebi
Bilimsel Betim:
Bitki 8−30 cm. Yapraklar 10’a kadar, dikdörtgensi-dilsi, rozetsi, yayık. Başak yoğun ya da ± uzamış ve gevşek. Çiçekler kırmızı-mor, nadiren gül rengi ya da yeşilimsi-beyaz. Çanakyapraklar neredeyse küremsi küt miğfer şeklinde, bariz koyu mor ya da yeşilimsi damarlı. Dudak çoğunlukla uzunluğundan daha geniş, enine yumurtamsı ilâ dikdörtgensiye kadar, ± 3-loplu; orta lob genellikle daha kısa, kesik ilâ derin girintiliye kadar, düzensiz dişli; yan loplar yuvarlak, bazen küçük ± geriye kıvrık, kenarları dümdüz veya dişçikli. Mahmuz silindirik, yükselici, şişkin ve sıklıkla ± uçta çentikli.
Çiçeklenme zamanı: Mart−Mayıs.
Habitat (yaşam ortamı): Çimenlik yamaçlar, çalılıklar, 60−1120 m.
subsp. morio L.
Bitki oldukça sağlam yapılı, başak yumurtamsı, yoğun; dudak büyük, yaklaşık 5−7 × 10−13 mm; yan loplar genişçe yuvarlak, orta lob indirgenmiş, yan loplara ancak eşit; dudak koyu kırmızı ilâ mora kadar, yan loplar sıklıkla koyu, merkezde daha soluk ve birkaç benekli, mahmuz yumurtalıkdan daha kısa.
Kaynak:
Renz J & Taubenheim G (1984). Orchis morio L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 523.
Halk Betimi:
Ülkemizde “gelincik salebi” olarak bilinen bu tür, Avrasya’nın batısında, Avrupa’dan İran’a kadar doğal olarak yetişir. Nemli veya kuru, tabanı zengin veya orta derecede asitli topraklarda bulunan çokyıllık yumrulu bir bitkidir. Çiçekleri Mart ile Mayıs ayları arasında açar. Çoğunlukla mor bazen de beyaz, pembe veya koyu mor renkte küçük çiçeklerden oluşan çiçek başağına sahiptir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Anacamptis_morio/, Erişim Tarihi: 03.03.2016.
Anonim 2 (2016). https://www.brc.ac.uk/plantatlas/index.php?q=plant/orchis-morio/, Erişim Tarihi: 03.03.2016.
Anonim 3 (2016). http://www.orchidsofbritainandeurope.co.uk/Anacamptis%20morio.html / / Erişim Tarihi: 03.03.2016.
Güler N (2012). Orchis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 645–650.