Anacamptis pyramidalis(L.) Rich. Sivri Salep

Anacamptis pyramidalis(L.) Rich. - Sivri Salep

Bilimsel Betim:

Gövde ± nahif, 20−50(−80) mm, yukarıda bırakte benzeri yapraklı. Taban yaprakları 25 cm’ye kadar. Başak çok çiçekli. Bırakteler dar mızraksı, sipsivri, yumurtalığı hafifçe aşar. Çiçekler canlı kırmızı ya da koyu ilâ soluk gül rengi-pembeye kadar, bazen beyaz. Çanakyapraklar yumurtamsı-mızraksı, 6−8 × 3 mm, sırtta birbirine yönelmiş taçyapraklar 4−6 mm, yandakiler yayık. Dudak 6−9 mm, uzunlamasına 2 damarlı, merkezine doğru dar ve dairesel mahmuz-ağzından uzanan. Mahmuz ipliksi, 10−13 mm, yatay veya aşağı doğru.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Haziran(−Temmuz).

Habitat (yaşam ortamı): Maki ve friganadaki kayalık yamaçlar, çayırlıklar, çimenli orman açıklıkları, zeytin bahçelerinde, kalkerli ve şistli topraklarda, 0−1750 m

 

Kaynak:

Renz J & Taubenheim G (1984). Anacamptis pyramidalis (L.) L. C. M. Richard, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 511.

Halk Betimi:

Ülkemizde “sivri salep” olarak bilinen bu tür, Güneybatı Avrasya, Batı Avrupa’dan Akdeniz Bölgesine ve doğuya doğru İran’a kadar yayılış gösteren bitkilerdir. Latince ismi “pyramidalis” piramidal çiçeklenmeye sahip olduğu için verilmiştir. Bu dayanıklı bitki ortalama 30 cm boyundadır. Gövdeleri dik ve dallanmamıştır. Çiçeğin rengi mor ila pembe arasında değişir, nadiren beyaz formları bulunur ve kokusu “ekşi kokulu” olarak tarif edilir. Salep kaynağı bitkilerden biri olan bu türün yumrularının kurutulup öğütülmesiyle hafif beyaz ile sarımsı beyaz renkte toz elde edilir. Salep tatlımsı bir tadı ve hafif biraz nahoş kokusu ile nişasta benzeri bir maddedir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Anacamptis_pyramidalis/, Erişim Tarihi: 02.03.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Anacamptis+pyramidalis/, Erişim Tarihi: 02.03.2016.

Güler N (2012). Anacamptis Rich., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 630.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.