Anacamptis laxiflora(Lam.) R.M.Bateman, Pridgeon & M.W.Chase (= Orchis laxiflora Lam. subsp. laxiflora ) Salep Sümbülü

Anacamptis laxiflora(Lam.) R.M.Bateman, Pridgeon & M.W.Chase (= Orchis laxiflora Lam. subsp. laxiflora ) - Salep Sümbülü

Bilimsel Betim:

Bitkisel karakterler Orchis palustris Jacq.’le benzerlik gösterir. Dudağın ortası beyazımsı ve lekesiz; yan loplar her zaman kuvvetlice geriye kıvrık (katlanmış dudak); orta lop yok yada çok minik, böylece yan loplar arasında bariz bir girinti bulunur. Mahmuz yumurtalığın yaklaşık yarısı kadar uzunlukta, sıklıkla yassılaşmış ve tepede hafifçe çentikli.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan–Mayıs.

Habitat (yaşam ortamı): Nemli meralar ve bataklıklar, 0–1400 m.

 

Kaynak:

Renz J & Taubenheim G (1984). Orchis laxiflora Lam., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 532.

Halk Betimi:

Ülkemizde “salep sümbülü” olarak bilinen bu tür, Avrupa ve Asya’da doğal olarak yetişir. Kırmızı-mor ilâ menekşe moru renge kadar çiçekleri bulunan yumrulu çokyıllık otsu bir bitkidir. Alkali topraklı ıslak çayırlarda bulunur. Çiçeklerini Mayıs ilâ Haziran ayları arasında açar. 

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Anacamptis_laxiflora, Erişim Tarihi: 10.05.2017.

Anonim 2 (2017). http://www.iucnredlist.org/details/164122/1, Erişim Tarihi: 10.05.2017.

Anonim 3 (2017). http://powo.science.kew.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:998294-1, Erişim Tarihi: 10.05.2017.

Güler N (2012). Anacamptis Rich., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 630.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.