Viburnum lantanaL. Germeşe

Viburnum lantanaL. - Germeşe

Bilimsel Betim:

Çalı, 2−6 m. Sürgünler ve tüysüz tomurcuklar grimsi, yıldız-tüylü. Yapraklar yumurtamsı ilâ tersyumurtamsıya doğru, 5−10 cm, testere dişçikli, üst kısım buruşuk, grimsi, özellikle altta, yıldızsı havlı, alta doğru daha yoğun. Çiçekdurumu 6−10 cm çapında. Çiçeklerin tümü birbirine benzer, verimli, yaklaşık 6 mm, krem renginde. Meyve (eriksi meyve) yaklaşık 8 mm, yumurtamsı, başlangıçta kırmızı, sonra siyahlaşan renklerde.

 

Çiçeklenme zamanı: Haziran−Temmuz

Habitat (yaşam ortamı): Ormanlar ve çalılar, taşlık yamaçlar, 1000−2000 m.

 

Kaynak:

Chamberlain DF (1972). Viburnum lantana L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 543.

Halk Betimi:

Ülkemizde “germeşe” olarak bilinen bu bitki, Orta, Güney ve Batı Avrupa’da, Kuzeybatı Afrika ve Güneybatı Asya’da doğal olarak yetişir. Boyu 2 ilâ 6 metre arasında büyüme gösteren yaprakdöken çalı veya küçükbir ağaçtır. Yapraklarının altı gri tüylerle kaplıdır, gövdesi ise esnektir. Genellikle alkali(bazik) topraklarda iyi büyüme gösterir ve bu bitki güzel çiçekleri ve meyvelerinden dolayı süs bitkisi olarak yetiştirilir. Meyveleri yüksek miktarda tüketildiğinde kusmalara ve ishale neden olabilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Viburnum_lantana, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Viburnum+lantana, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

Akson N (2012). Viburnum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 19.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.