Veronica thymoidesP. H. Davis - Kızıldağ Mavişi
Bilimsel Betim:
Veronica cinerea Raf.’tan esas olarak tüy örtüsüyle farklıdır: tüyler basit, salgısız, kıvrık, 0,1–0,3 × 0,02 mm, ± yoğun fakat birbirine karışmış değil; gövdeler daha belirgin yatık ilâ sürünücü kökleniciye kadar; yapraklar ± grimsi; salkımlar 1−3, salgılı tüylü ya da değil.
subsp. pseudocinerea M. A. Fisch.
Tüyler yukarı doğru kıvrık.
Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Temmuz.
Habitat (yaşam ortamı): Açık kozalaklı ormanlar, alpin yastıksı bozkırlar, kırıntı taşlıklı dağ etekleri, 1200–3400 m.
Kaynak:
Fischer MA (1978). Veronica thymoides P. H. Davis, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 740.
Halk Betimi:
Ülkemizde “kızıldağ mavişi” olarak bilinen bu tür, dünya üzerinde yalnızca Türkiye’de (endemik) yayılış gösterir. Koyu mavi veya morumsu-mavi renkte çiçeklere sahip, 20 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçek açar ve açık kozalaklı ormanlar, alpin yastıksı bozkırlar, kırıntı taşlıklı dağ eteklerinde yetişir.
Kaynaklar:
Anonim (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=2176, Erişim Tarihi: 27.02.2016.
Güner E D (2012) Veronica L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 677–684.