VERONICAL.MAVİŞOT

TÜRLER

VERONICAL. - MAVİŞOT

Bilimsel Betim:

Çokyıllıklar (bazen yarı çalımsı) ya da tekyıllıklar. Yapraklar karşılıklı, bölünmemiş ya da bölünmüş, bırakteler genellikle baştan sona almaşlı. Çiçekler 1–çok, tepede veya koltuksal salkımlarda ya da başaklarda, bazı tekyıllık türlerde ise almaşlı yaprak koltuklarında belirgin bir şekilde tek (yani; bırakteler yaprak benzeri). Çanak ± tabana kadar bölünmüş, loplar 4 ya da 5, alttaki 2’si üstteki 2 taneden daha ± geniş, en üstteki daima daha küçük ya da tamamen yok. Taç tabaksı, hafifçe zigomorfik, mavimsi, mor, kırmızımsı ya da beyaz; tüp uzunluğundan daha geniş, sıklıkla çok kısa; aya tüpten daha uzun, ± eşit olmayan 4 loplu. Sitamenler 2. Meyve iki gözlü, lokulisit ve sıklıkla septumlar boyunca yayılan kapsül, sıklıkla ± septumlara doğru enine düzleşmiş, uçta genellikle derin girintili ya da iki loplu; sitilus genellikle kalıcı ama meyvede uzamayan. Tohumlar çok sayıda ya da birkaç tane, yassı ya da çukur (fincansı ya da kayıksı şeklinde), sıklıkla  bariz ± kalazadan (tohumun karın kısmından) gelişmiş tümsekli.

 

Kaynak:

Fischer MA (1978). Veronica L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 689.

Halk Betimi:

Ülkemizde “mavişot” ismiyle bilinen bu cinsin çoğu türü Kuzey Yarımküre’nin ılıman bölgelerinde, bazı türleri ise Güney Yarımküre’de doğal olarak yayılış gösterir. Dünyada yaklaşık olarak 198 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 87 türü (117 takson) bulunur. Otsu biryıllık veya çokyıllık çiçekli bitkiler ve çalılardan oluşur. Çiçekleri mavimsi, mor, kırmızımsı ya da beyaz renktedir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Veronica_(plant) /, Erişim Tarihi: 23.09.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Plantaginaceae/Veronica/ /, Erişim Tarihi: 23.09.2016.

Güner ED (2012). Veronica L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 677–684.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.