Verbascum caudatumFreyn & Bornm. Keller Sığırkuyruğu

Verbascum caudatumFreyn & Bornm. - Keller Sığırkuyruğu

Bilimsel Betim:

İkiyıllık, 30−80 cm, yoğun yatık veya neredeyse yatık kaba tüylü. Gövde silindirik, genellikle dallanmış. Taban yaprakları sıklıkla üstte tüysüzce, altta yoğun kaba tüylü, dikdörtgensi ilâ mızraksıya kadar, 6−35 × 2−17 cm, kabaca ve sıklıkla az fırfırlı-kütdişli veya kütdişçikli, yaprak sapı 3−8 cm; gövde yaprakları daha küçük, üstte genişçe yumurtamsı, kuyruklu-sipsivri. Çiçekdurumu ± yoğun, çok dallanmış, piramitsi bileşik salkım halinde; çiçekler önce birleşik daha sonra aralıklı kümelerde 2−4 adet. Alt bırakteler yumurtamsı, dişcikli, üsttekiler şeritsi-mızraksı, dümdüz; bırakteoller 2. Çiçek sapları yok ya da 2 mm’ye kadar. Çanak 6−10 mm, beyaz-kaba tüylü, küçük bezeli ya da değil, şeritsi loplu. Taç sarı, 25−35 mm çapında, saydam bezeler yok, dışı havlı. Sitamenler 5, filamentler beyazımsı-sarı yünlü, öndeki 2 anterin altı ve üstü tüysüz, ortada tek tüy çizgili, anterler kayıcı (dekürent), 2,5−3,5 mm. Kapsül yumurtamsı, 7−9 × 4−6 mm, kaba tüylü.

 

Çiçeklenme zamanı: Haziran−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Yol kenarları, kuru yamaçlar, bozkırlar, 920−1300 m.

 

Kaynak:

Huber-Morath A (1978). Verbascum caudatum Freyn & Bornm., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 516.

Halk Betimi:

Ülkemizde “keller sığırkuyruğu” ismiyle bilinen bu tür Türkiye’nin endemik bitkilerinden biridir. Sarı çiçeklere sahip, 80 cm’ye kadar boylanabilen ikiyıllık otsu bir bitkidir. Bitkiler ilk yılında rozet yaprakları, sonraki sezonda da gövdeleri oluşturur. Yapraklar sarmal dizilişli ve yoğun tüylüdür. Haziran ile Temmuz ayları arasında çiçeklerini açar, yolkenarları, kuru yamaçlar ve bozkırlarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2018) http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=6883 /, Erişim Tarihi: 30.01.2018.

Karavelioğulları F A (2012) Verbascum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 850–870.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.