Triplespermum tenuifolium (Kit. ) Freyn Saçaklı beybunik

Triplespermum tenuifolium (Kit. ) Freyn - Saçaklı beybunik

Bilimsel Betim:

Çokyıllık, 40−100 cm. Gövdeler l(−3), üst tarafta dallanmış veya dallanmamış. Alt yapraklar genellikle çok uzun, 16 cm’ye kadar uzayan, 3-derin teleksi; üsttekiler daha küçük, az teleksi veya 2-derin teleksi; parçacıklar şeritsi-ipliksi, kılçıklı veya mukronat, 0,5−1 cm. Kapitulum 6 veya çok sayıda, ışınsal, 1−1,5 cm genişliğinde (dilcikler hariç), uzun veya kısa, eşit olmayan çiçekdurumu sapları üzerinde gevşek yalancı şemsiye çiçekdurumlu. Filariler tüysüz veya kısa havlı; dıştakiler geniş üçgensi-sivri, zarsı kenar yok; içtekiler dikdörtgensi, ± küt, soluk kahverengi veya beyazımsı zarsı kenarlı. Çiçek tablası büyük, geniş yumurtamsı veya yarıküremsi. Dilcikler 8−10 mm; tüpsü çiçeklerindeki taç loplar tepede salgılı. Kapçıklar (meyveler) tersyumurtamsı-dikdörtgensi, 1,5−2 × 1−1,3 mm, ± içe doğru kıvrık, olgunlaştığında beyazımsı veya kahverengimsi, müsilajsız, ön tarafta pürüzsüz, arka tarafta 3-damarlı, damarlar kalın, beyaz; taççık yok; salgı bezeleri kapçığın tepesinde birleşme eğiliminde.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Ormanlar, yol kenarları, vs., 1050−1730 m.

 

Kaynak:

Hossain ABM Enayet (1975). Tripleurospermum tenuifolium (Kit.) Freyn, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 304305.

Halk Betimi:

Ülkemizde “saçaklı beybunik” olarak bilinen bu tür, Türkiye, Kafkasya ve Almanya’dan Bulgaristan’a kadar güneydoğu Avrupa’da yayılış gösterir. Beyaz renkli çiçeklere sahip, 100 cm’ye kadar uzayabilen ikiyıllık ve nadiren çokyıllık bir bitkidir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçek açar ve bayırlar, yol kenarları ve ekili alanlarda görülür. Geleneksel Türk tıbbında, iltihaplı hastalıkların tedavisinde iltihaplanma karşıtı bir bitki olarak kullanılır.

 

Kaynaklar:

Anonim (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Tripleurospermum, Erişim Tarihi: 23.12.2017.

Erdoğan TF, Küpeli Akkol E, Süntar İ, Mert Gönenç T, Kıvçak B (2015). Fatty Acid Compositions and Anti-inflammatory Activities of Tripleurospermum parviflorum(Willd.) Pobed. and Tripleurospermum tenuifolium (Kit.). Rec. Nat. Prod. 9:3 394-403.

İnceer H (2012). Tripleurospermum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 212-214.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.