Torilis arvensis (Huds.) Link Mor Dercikotu

Torilis arvensis (Huds.) Link - Mor Dercikotu

Bilimsel Betim:

Dik, gövdeleri 100 cm’ye kadar, sıklıkla dallanmış, geriye dönük kılkılçıklı. Yapraklar oldukça değişken, 1−2 teleksi veya bazen üstte üç yaprakçıklı, en uçtaki bölmeler dişli veya az teleksi, sitrigoz. Şemsiyeler tepede. Kollar 2−12. Bırakteler 0−1. Bırakteoller çok sayıda, çiçeklerden daha kısa. Taç yapraklar beyaz veya pembe, ışınsal olarak yayık veya değil. Meyve yumurtamsı, hafifçe basık, 3,5−6 mm, bütün yüzeyi şeritsi veya yaysı, yayık olarak kaplı, dikenlerin yüzeyi sivilceli.

 

subsp. purpurea (Ten.) Hayek

Kollar, birbirinden uzaklaşan (divergent) değil; alt yapraklar 2-teleksi, üstte genellikle şeritsi, düz, seyrek dişli yaprakçıklardan oluşmuş 3 yaprakçıklı.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Çalılıklar, yamaçlar, tarlalar, 0−1300 m.

 

Kaynak:

Cullen J (1972). Torilis arvensis (Huds.) Link, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 520.

Halk Betimi:

Ülkemizde “mor dercikotu” olarak bilinen bu tür, Güney Avrupa, Türkiye, Suriye ve Lübnan’da doğal olarak yetişir. Pembemsi veya kırmızımsı çizgili beyaz çiçeklere sahip, 1 metreye kadar uzayabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçek açar ve çalılıklar arasında, yamaçlarda ve tarlalarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Torilis_arvensis, Erişim Tarihi: 22.06.2017.

Menemen Y (2012). Torilis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (eds.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, pp. 81–82.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.