Torilis arvensis (Huds.) Link - Mor Dercikotu
Bilimsel Betim:
Dik, gövdeleri 100 cm’ye kadar, sıklıkla dallanmış, geriye dönük kılkılçıklı. Yapraklar oldukça değişken, 1−2 teleksi veya bazen üstte üç yaprakçıklı, en uçtaki bölmeler dişli veya az teleksi, sitrigoz. Şemsiyeler tepede. Kollar 2−12. Bırakteler 0−1. Bırakteoller çok sayıda, çiçeklerden daha kısa. Taç yapraklar beyaz veya pembe, ışınsal olarak yayık veya değil. Meyve yumurtamsı, hafifçe basık, 3,5−6 mm, bütün yüzeyi şeritsi veya yaysı, yayık olarak kaplı, dikenlerin yüzeyi sivilceli.
subsp. purpurea (Ten.) Hayek
Kollar, birbirinden uzaklaşan (divergent) değil; alt yapraklar 2-teleksi, üstte genellikle şeritsi, düz, seyrek dişli yaprakçıklardan oluşmuş 3 yaprakçıklı.
Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Temmuz.
Habitat (yaşam ortamı): Çalılıklar, yamaçlar, tarlalar, 0−1300 m.
Kaynak:
Cullen J (1972). Torilis arvensis (Huds.) Link, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 520.
Halk Betimi:
Ülkemizde “mor dercikotu” olarak bilinen bu tür, Güney Avrupa, Türkiye, Suriye ve Lübnan’da doğal olarak yetişir. Pembemsi veya kırmızımsı çizgili beyaz çiçeklere sahip, 1 metreye kadar uzayabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçek açar ve çalılıklar arasında, yamaçlarda ve tarlalarda yetişir.
Kaynaklar:
Anonim (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Torilis_arvensis, Erişim Tarihi: 22.06.2017.
Menemen Y (2012). Torilis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (eds.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, pp. 81–82.