TORILIS L.DERCİKOTU

TÜRLER

TORILIS L. - DERCİKOTU

Bilimsel Betim:

Tekyıllıklar (nadiren iki yıllıklar?). Gövde dik sıklıkla dallanmış, geriye dönük kılkılçıklı veya az pürüzlü yapraklar 1−2 teleksi, en uçtaki bölmeler düz veya dişli. Şemsiye tepede veya yaprağın karşı tarafında. Taç yapraklar beyaz ilâ pembemsiye kadar, tepelerde içeriye kıvrık, genellikle küçük, bazen ışınsal olarak yayık. Meyve şeritsi-silindirik ilâ yumurtamsıya kadar, dikenler ikincil kabarık çizgiler boyunca dizili diken diken şeklinde, ancak bu özellik bazı türlerde mercek veya çıplak gözle incelendiğinde anlaşılmayabilir; meyve tek şekilli veya merikarpler bazen heteromorf (farklı şekillerde).

 

Kaynak:

Cullen J (1972). Torilis Adans., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 518.

Halk Betimi:

Tekyıllık ya da nadiren ikiyıllık bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “dercikotu” ismiyle bilinir, ve Avrasya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Dünyada 9 türü ve ülkemizde 9 türü (13 takson) bulunur. Beyaz ve pembemsi renkte çiçeklere sahiptirler.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Torilis, Erişim Tarihi: 27.05.2017.

Anonim 2 (2017). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Apiaceae/Torilis/, Erişim Tarihi: 27.05.2017.

Menemen Y (2012). Torilis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 81–82.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.