TORILIS L. - DERCİKOTU
Bilimsel Betim:
Tekyıllıklar (nadiren iki yıllıklar?). Gövde dik sıklıkla dallanmış, geriye dönük kılkılçıklı veya az pürüzlü yapraklar 1−2 teleksi, en uçtaki bölmeler düz veya dişli. Şemsiye tepede veya yaprağın karşı tarafında. Taç yapraklar beyaz ilâ pembemsiye kadar, tepelerde içeriye kıvrık, genellikle küçük, bazen ışınsal olarak yayık. Meyve şeritsi-silindirik ilâ yumurtamsıya kadar, dikenler ikincil kabarık çizgiler boyunca dizili diken diken şeklinde, ancak bu özellik bazı türlerde mercek veya çıplak gözle incelendiğinde anlaşılmayabilir; meyve tek şekilli veya merikarpler bazen heteromorf (farklı şekillerde).
Kaynak:
Cullen J (1972). Torilis Adans., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 518.
Halk Betimi:
Tekyıllık ya da nadiren ikiyıllık bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “dercikotu” ismiyle bilinir, ve Avrasya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Dünyada 9 türü ve ülkemizde 9 türü (13 takson) bulunur. Beyaz ve pembemsi renkte çiçeklere sahiptirler.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Torilis, Erişim Tarihi: 27.05.2017.
Anonim 2 (2017). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Apiaceae/Torilis/, Erişim Tarihi: 27.05.2017.
Menemen Y (2012). Torilis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 81–82.