Taraxacum microcephaloides Soest Ebem Çıtlığı

Taraxacum microcephaloides Soest - Ebem Çıtlığı

Bilimsel Betim:

Bitki tabanı tüylü. Yapraklar ± tüysüz, loplu; yan loplar üçgensi. İnvolukrum sıklıkla kırmızımsı, yaklaşık 6 mm genişliğinde, 8−10 mm uzunlukta; dış filariler dar üçgensi, sıklıkla soluk yeşil veya beyaz kenarlı ve orta alanı koyu yeşil. Dilcikler dışta menekşe-gri çizgili. Sitigmalar kirli sarı, kurak durumlarda siyahımsı. Kapçıklar (meyveler) saman-renkli; gaga akenden daha kısa veya kısmen daha uzun, ince; sorguç 4 mm, kısmen kahverengimsi.

 

Çiçeklenme zamanı: (Haziran−)Temmuz−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Dağlık bölgeler, 950−2700 m.

 

Kaynak:

Van Soest JL (1975). Taraxacum microcephaloides van Soest, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 794.

Halk Betimi:

Ülkemizde “ebem çıtlığı” olarak bilinen bu tür, Türkiye’ye endemik bitkilerden biridir. Sarı renkli çiçeklere sahip, çokyıllık bir bitkidir. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçek açar ve dağlık bölgelerde yetişir. Latince cins ismi olan “Taraxacum” kelimesi Arapça ve Farsça’da “acı ot” anlamına gelen “talkh chakok” kelimesinden kökenlenmektedir. Tür ismi ise Latince’de “micro” ve “-cephaloides” kelimelerinin birleşiminden almaktadır ve “küçük başlı” çiçeklerini tasvir etmektedir.

 

Kaynaklar:

Ekim T (2012). Taraxacum Zinn, Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 207–210.

Van Soest JL (1975). Taraxacum microcephaloides van Soest, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 794.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.