Taraxacum macrolepium Schischk. - Kars Çıtlığı
Bilimsel Betim:
Yapraklar 25 × 6 cm’ye kadar, loplu; yan loplar yayık veya aşağıya yönelik, ± dişli; tepede lop dişli, sıklıkla uzamış. İnvolukrum 17 mm’ye kadar uzamış; dış filariler genişçe mızraksı, yayık veya geriye kıvrılmış, soluk kenarlı, kamburlaşma yok. Çiçektozu mevcut. Kapçıklar (meyveler) saman-renkli, 4−4,5 mm (kozalak dahil 0,6 mm); gaga yaklaşık 12 mm; sorguç beyaz, 8 mm.
Çiçeklenme zamanı: Nisan−Haziran(−Temmuz).
Habitat (yaşam ortamı): Nemli otlaklar, yaklaşık 2150 m.
Kaynak:
Van Soest JL (1975). Taraxacum macrolepium Schischkin, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 805.
Halk Betimi:
Ülkemizde “kars çıtlığı” olarak bilinen bu tür, Türkiye, Güney ve Batı Suriye ve Transkafkasya (Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan)’da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, çokyıllık küçük otsu bir bitkidir. Nisan ve Haziran ayları arasında çiçek açar ve nemli çayırlarda yetişir.
Kaynaklar:
Anonim (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=5951, Accessed, Erişim Tarihi: 22.01.2016.
Ekim T (2012). Taraxacum Zinn, Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 207–210.