Smyrnium perfoliatumL. Sarıkörek

Smyrnium perfoliatumL. - Sarıkörek

Bilimsel Betim:

Gövde 20−25 cm, kanatlı, bilhassa yukarda yarım, kanatlarda yılldızsı tüylü. Taban yaprakları 2−3-teleksi/üçe parçalı: en uçtaki bölmeler 0,5−1,8 × 0,5−1,2 cm, kamamsı ilâ yumurtamsıya kadar, kütdişli. Üst gövde yaprakları almaşlı, basit, genişçe yumurtamsı kesik veya yüreksi tabanda, 10 × 8 cm’ye kadar kütdişli-testeredişli. Şemsiyeler (4−)7−14-kollu; kollar kısaca tüylü. Merikarplar yaklaşık 4 × 3 mm sırtsal kabarık cizgiler belli belirsiz.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Çalılar arası, orman kenarları, 250−2000 m.

 

Kaynak:

Stevens PF (1972). Smyrnium perfoliatum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 337338.

Halk Betimi:

Ülkemizde “sarıkörek” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa, Türkiye, Batı Suriye ve Kırım’da doğal olarak yetişir. Sarı renkli çiçeklere ve kanatlı gövdelere sahip, 25 cm’ye kadar boylanabilen ikiyıllık bir bitkidir. Mayıs ile Haziran ayları arasında çiçek açar ve çalılıkların arasında ve orman kenarlarında yetişir.

 

Kaynaklar:

Stevens PF (1972). Smyrnium perfoliatum L.In: Davis, P.H. (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Edinburgh University Press. Edinburgh, 4: 337-338.

Sağıroğlu M (2012). Smyrnium (L.) Caddick & Wilkin, In: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (eds.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, pp. 79-80.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.