SMYRNIUM(L.) Caddick & WilkinYABANİKEREVİZ

TÜRLER

SMYRNIUM(L.) Caddick & Wilkin - YABANİKEREVİZ

Bilimsel Betim:

İkiyıllıklar mekiksi kazık köklü ipliksi yaka tarafından taç teşkil etmez. Taban yaprakları 2−4-üçe parçalı-teleksi. Üst yapraklar almaşlı veya karşılıklı. Çiçekdurumu çok dallı; bırakte ve bırakteoller genellikle yok. Çiçekler erselik; çanak yapraklar körelmiş; taç yapraklar sarı. Meyve ± yumurtamsı. Merikarplar neredeyse iki eş parçalı, tepeden tabana kadar kavisli, koyu kahverengi ilâ siyaha kadar; üç sırtta kabarık çizgili ± belirgin; vadicik (valekula) ve ara bölge salgı kanallı.

 

Kaynak:

Stevens PF (1972). Smyrnium L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 337.

Halk Betimi:

Ülkemizde “yabanikereviz” olarak bilinen bu cins ikiyıllık otsu bitkilerden oluşur ve Akdeniz ve Avrupa’da doğal olarak yetişir. Dünyada 9 türü ve ülkemizde 7 türü (7 takson) bulunur. Sarı renkli çiçeklere ve mekik şeklinde kazık köklere sahiptirler.

 

Kaynaklar:

Anonim (2018). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Apiaceae/Smyrnium/, Erişim Tarihi: 03.02.2018.

Stevens PF (1972). Smyrnium L.In: Davis, P.H. (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Edinburgh University Press. Edinburgh, 4: 337.

Sağıroğlu M (2012). Smyrnium (L.) Caddick & Wilkin, In: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 79–80.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.