Raphanus raphanistrumL. subsp. raphanistrum - Eşek Turpu
Bilimsel Betim:
Biryıllık, genellikle tabandan dik dallar ile dallanan, 15–50 cm, ± kıllı. Taban yapraklar rozet oluşturmaz, lirat, saplı. Gövde yapraklar saplı; en üsttekiler sapsız, dümdüz. Tozlanmadan önce çiçekdurumu gevşek, meyvede geniş ölçüde uzamış. Taç yapraklar 14−17 × 4−8 mm, beyaz, soluk gül, leylak veya sarı, genellikle koyu damarlı (nadiren olmayabilir). Meyve sapları dik-yükselici, 10−30 mm. Meyve 1,4−6,5 cm × 3−7 mm. Tohumlar genellikle ağsı.
Çiçeklenme zamanı: Mart−Mayıs.
Habitat (yaşam ortamı): Nadas alanlar, ekili araziler, kumlu alanlar, 0−400 m.
Kaynak:
Hedge IC (1965). Raphanus raphanistrum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 270.
Halk Betimi:
Ülkemizde “eşek turpu”olarak bilinen bu bitki, Batı Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yayılış gösterir. Beyaz, soluk pembe, leylak veya sarı renkli çiçeklere sahip, 50 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık bir bitkidir. Mart ve Mayıs ayları arasında çiçek açar ve nadasa bırakılmış tarlalar, ekili tarlalar ve kumlu alanlarda yetişir. Çeşitli polen taşıyıcı böcekler ve özellikle bal arıları için ilkbaharın başlangıcında önemli bir polen ve nektar kaynağıdır.
Kaynaklar:
Anonim (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Raphanus_raphanistrum, Erişim Tarihi: 28.12.2015.
Mutlu B (2012). Raphanus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 292−293.